Az igazi chocolate chip cookie titka nem a csoki, hanem a só

Ez a sütemény azok közé tartozik, amelyeknek pontosan ismerjük az eredetét. A csokoládédarabos süteményt Ruth Grabs Wakefield és Sue Brides álmodták meg 1938-ban. Egy kis éttermük volt, aminek egy saját szakácskönyve is megjelent, és az ebben szereplő csokis süti hamar népszerűvé vált a környékbeli háztartásokban.

A második világháború alatt a katonák otthonról érkezett csomagjaiban állítólag rengeteg ilyen sütemény volt, így terjedt el az Államok többi részén, amikor a jószívű bajtársak egymás között is megosztották a finomságot. A receptje 1956-ban került az Egyesült Királyságba, így lett végül népszerű egész Európában. Azóta millió változatát feltalálták már: fehér csokis, kakaóporos verziója is van, és felpimpelt változatában fagyiszendvicsként is népszerű. 

Egy kis tejjel az igazi.
Egy kis tejjel az igazi.fcafotodigital

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 deka barna cukor
  • ízlés szerint porcukor
  • 1 kis kanál
  • 20 deka olvasztott vaj
  • 1 vanlíliarúd magjai
  • 25 deka liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 tojássárgája
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • ízlés szerint csokoládépasztilla
Recept idők

Elkészítés:

Előbb a cukrokat keverd össze a vajjal, majd mehet bele a vaníliakivonat és a tojások is. Dolgozd el jól a keveréket, majd add hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a csokidarabokat is. A hagyományos módszer szerint fagylaltoskanállal adagold őket a sütőpapírra, de evőkanalat is használhatsz, az is tökéletes. Csak annyi a fontos, hogy hagyj közöttük elég helyet, mert sütés közben szétterülnek majd. A sütőben nagyjából tizenöt perc alatt el is készülnek.

Ha nem találsz klasszikus csokoládépasztillákat, akkor nyugodtan vágj össze jó minőségű ét- vagy tejcsokoládét, az is tökéletesen áll majd neki. Az egész sütemény titka a jó minőségű alapanyagok mellett a só. Adj belőle másfélszer annyit, mint amennyit gondolsz, így lesz igazán finom.

Ne süsd túl magas hűfokon, mert a csoki könnyen megég. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek