A második világháború alatt a katonák otthonról érkezett csomagjaiban állítólag rengeteg ilyen sütemény volt, így terjedt el az Államok többi részén, amikor a jószívű bajtársak egymás között is megosztották a finomságot. A receptje 1956-ban került az Egyesült Királyságba, így lett végül népszerű egész Európában. Azóta millió változatát feltalálták már: fehér csokis, kakaóporos verziója is van, és felpimpelt változatában fagyiszendvicsként is népszerű.
Hozzávalók 4 személyre
- 10 deka barna cukor
- ízlés szerint porcukor
- 1 kis kanál só
- 20 deka olvasztott vaj
- 1 vanlíliarúd magjai
- 25 deka liszt
- 1 darab tojás
- 1 tojássárgája
- 0.5 zacskó sütőpor
- ízlés szerint csokoládépasztilla
Elkészítés:
Előbb a cukrokat keverd össze a vajjal, majd mehet bele a vaníliakivonat és a tojások is. Dolgozd el jól a keveréket, majd add hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a csokidarabokat is. A hagyományos módszer szerint fagylaltoskanállal adagold őket a sütőpapírra, de evőkanalat is használhatsz, az is tökéletes. Csak annyi a fontos, hogy hagyj közöttük elég helyet, mert sütés közben szétterülnek majd. A sütőben nagyjából tizenöt perc alatt el is készülnek.
Ha nem találsz klasszikus csokoládépasztillákat, akkor nyugodtan vágj össze jó minőségű ét- vagy tejcsokoládét, az is tökéletesen áll majd neki. Az egész sütemény titka a jó minőségű alapanyagok mellett a só. Adj belőle másfélszer annyit, mint amennyit gondolsz, így lesz igazán finom.
Ne süsd túl magas hűfokon, mert a csoki könnyen megég.