Ahogy arról már korábban is írtunk: otthon főzni nemcsak azért jó, mert így pontosan tudod, milyen alapanyagok kerülnek az ételeidbe, de bizonyítottan jobban is ízlik majd minden. Egy kutatásban 120 német fiatal tesztelt első körben egészségesnek, a másodikban egészségtelennek ítélt saját vagy mások által készített kosztot. Az eredmények szerint pedig a saját maguk készítette fogás mindig jobbnak, egészségesebbnek és alacsonyabb kalóriatartalmúnak tűnt, még úgy is, hogy a másik megkóstoltat a kísérletvezető ugyanabból a receptből készítette el.
És ha már otthon főzés, az alapanyagok előkészítését is érdemes a lehető legjobban csinálnunk.
#1 Kivi: sose hámozd késsel!
Scott Swartz séf, az Amerikai Kulináris Intézet főmunkatársa szerint az érett kivit nem érdemes meghámoznunk, mert csak összenyomjuk vele. A lassú pucolás helyett egy gyorsabb megoldást javasol. „Nagyszerű trükk, hogy levágjuk a gyümölcs tetejét és alját. Ezután helyezzünk egy kanalat a héj és a gyümölcs közé és egyszerűen húzzuk végig a gyümölcs belső részén” – javasolja a séf.
#2 Mangó: vágd le az éleit!
A mangó héjának levágása balesetveszélyes is lehet. A biztonság kedvéért előbb le kell vágni a gyümölcs tetejét és az alját, és ezek után érdemes hámozni, vagy nagy szeleteket vágni és egy késsel felkockázni, majd kifordítani. Swartz szerint a kivihez hasonlóan kerüljük a hámozó használatát, ha a mangó nagyon érett.
#3 Gránátalma: így magozd!
A túl nagy rendetlenség elkerülése érdekében először vágd félbe a gránátalmát – javasolja Swartz. Egy vízzel teli tál felett tartsd a vágott felével lefelé, és kanállal erősen ütögesd meg a héjat, így a magok a vízbe kerülnek. Így könnyebben eltávolíthatod a nem ehető részeket a magokról, és nem utolsósorban nem lesz minden vérvörös a konyhában.
#4 Padlizsán: éles késsel, nagyobb darabokra!
Ha nem éles kést használsz, akkor ugyanis könnyebben megbarnul – na nem a kés, hanem a vágással eltöltött idő miatt. A padlizsán levegő hatására gyorsan oxidálódik, ami barna elszíneződést eredményez. Ennek az oxidációnak a csökkentése érdekében gyorsítsd fel a szeletelést egy éles kés segítségével – javasolja Alexander Plotkin séf.
Ezzel kapcsolatban Plotkinnak van egy másik tanácsa is: előkészítéskor a zöldséget a kívánt méret kétszeresére vágd, ugyanis a padlizsán főzés közben zsugorodik, ezért jobb, ha nagyobb darabokat vágsz belőle, mint amekkorát végeredményként szeretnél.
#5 Sárgarépa: felejtsd el a hámozást!
Ha rendesen megmosod a sárgarépát, akkor nem kell hámozni – állítja Plotkin, aki szerint ezzel két legyet ütsz egy csapásra, a héj ugyanis értékes tápanyagokat tartalmaz. Így nemcsak időt spórolsz, hanem egészségesebben is étkezel.
#6 Spárga: könnyebb kézzel elpattintani, mint késsel vágni
Nemcsak könnyebb, de az eredmény is sokkal biztosabb lesz. A kis lándzsák kemény, fás végének eltávolításához egyszerűn fogd meg a végét, és lassan hajlítsd lefelé a spárgát, amíg az természetesen el nem törik. Így válnak el a legbiztosabban a fás és nem fás részek.
#7 Tök: használj hozzá törülközőt
A sérülések megelőzése és a csúszás minimalizálása érdekében helyezz egy törülközőt a tök alá, mielőtt felaprítanád. De ez minden kemény, kerek és összevissza csúszkáló gyümölcsre és zöldségre is igaz, akár a görögdinnyére is. „Mindenki legyen nagyon óvatos a tök vágásakor. Egyenetlen felülete megnehezíti a vágást, ami sérüléshez vezethet” – figyelmeztet Plotkin. A legjobb technika az, ha törölközőt helyezünk alá a csúszkálás minimalizálása érdekében.
Ha kockákra vágod, távolítsd el a felső és az alsó végeket, majd lassan és óvatosan hámozd meg egy zöldséghámozóval. Ezután vágd ketté a tököt fentről lefelé. Ez növeli a zöldség stabilitását, leegyszerűsíti és biztonságosabbá teszi a szeletelést.
#8 Húsok: pihentetés
Az elkészült főtt és sült húsokat mindenképpen pihentesd, mielőtt felszeletelnéd őket, mégpedig nagyjából 5-10 percig. Ha ugyanis nem hagyod pihenni, mielőtt belevágnál, a hús elveszítheti a nedvességtartalmát. Különösen fontos, hogy betartsuk ezt a tanácsot a csirke esetében, mert abban van a legkevesebb nedvességtartalék. Ha türelmes vagy, finomabb és kevésbé rágós lesz a végeredmény.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
.