Tegye fel a kezét, aki nem volt szerelmes Morten Harketbe, az A-ha énekesébe!

Reiber Gabriella

Oké, ha te nem is, de anyukád biztosan. Ma debütál az A-ha-film, üljetek fel együtt a nosztalgiavonatra!

Nincs még egy olyan norvég produkció, ami akkora hírnévre tett volna szert világszerte, mint az A-ha – írja a port.hu ajánlójában. A zenekar 1985-ben a Take on Me-vel robbant be a köztudatba, a zenekar szinte egyetlen éjszaka alatt világszenzáció lett. De vajon hogyan alkalmazkodtak a tagok a hirtelen jött hírnévhez és rajongáshoz? Ezután is csak zenélni szerettek volna?

Ezekre keresi a választ az A-ha-film. Mi pedig is idézzünk fel 10 érdekességet a zenekarról:

1. Ők az egyetlen nem brit és nem amerikai előadó, amely James Bond-film-betétdalt írhatott

Mégpedig az 1987-es Halálos rémületben című, 15. James Bond-film zenéjéhez a The Living Daylights-ot. Az A-ha ezzel lett nemzetközileg is elismert zenekar.

2. Kétszer is feloszlottak

Először 1994-ben, miután a Memorial Beach című albumuk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem ért el akkora sikereket, mint az előző albumok. Ezután az 1998-as Nobel-békedíj-koncerten mégis felléptek, és ez olyan jól sikerült, hogy vissza is tértek a stúdióba elkészíteni hatodik albumukat, amely ismét nemzetközi sikert hozott a csapatnak, és egy új koncertturné kezdetét is jelentette. 2009-ben jelentették be másodszor, hogy világ körüli turnéjuk után feloszlanak. Végül 2015-ben aztán mégis újra összeálltak.GettyImages-1020894788

3. A nevük egy borzasztó dal címe

Megalakulásukkor sokat gondolkodtak rajta, milyen nevet adjanak a formációnak. Olyan norvég szavakat vettek számításba, amelyeket angol nyelven is ki lehet ejteni. Ezt az ötletelést elvetették, amikor Morten kiszúrt egy dalt az egyik zenekari tag, Paul Waaktaar-Savoy dalszövegei között, aminek A-ha volt a címe. „Borzasztó dal volt, de jó névvel” – nyilatkozta később.

4. A frontember hangtávja legendás

Morten Harket a hangterjedelméről is ismert, számos forrás öt oktávra becsüli.

5. Nem éppen zenészszemmel választottak stúdiót maguknak

Azért esett a választásuk a zenész, producer és későbbi menedzserük, John Ratcliff stúdiójára, mert volt ott egy Space Invaders játékgép.

6. Az aranykorban több embert vonzottak, mint George Michael vagy a Guns N’ Roses

A Rock in Rio II fesztiválon, 1991 januárjában az A-ha sokkolta a nemzetközi sajtót, miután 198 ezer ember előtt adott koncertet a Maracanã Stadionban, ami a Guinness-rekordok közé is bekerült mint a legtöbb bevételt termelő koncert. George Michael, Prince és a Guns N’ Roses „mindössze” 60 ezer embert vonzott.

7. Nem érdekelték a médiát

Egy 2009-es interjúban a csapat elismerte, hogy a Rock in Rio II fesztivál rekordsikerű koncertje és ennek ellenére a média figyelmének teljes hiánya borzasztó csalódás volt számukra. A koncert után az újságírók felhívták a szerkesztőiket, hogy muszáj interjút készíteniük az A-hával, de egyik sajtóorgánumot sem érdekelte a téma. „Reménytelenül éreztük magunkat. A világ legnagyobb közönségének játszottunk, és őket ez nem érdekelte” – emlékezett vissza a csapat.

8. Királyi érdemrendjük is van

Az A-ha három tagja, Morten Harket, Magne Furuholmen és Paul Waaktaar-Savoy lovagi kitüntetéssel is dicsekedhet: az első osztályú Királyi Norvég Szent Olaf-rendet kapták a norvég zenében való közreműködésükért, elismerésként az országért és az emberiségért véghez vitt különleges szolgálatukért.

GettyImages-918340930
Lorne Thomson / Getty Images Hungary

9. A sorozatok is imádják a zenéjüket

Az A-ha dalai eredeti formájukban vagy feldolgozásként számos népszerű televíziós sorozat epizódjaiban tűntek fel háttérzeneként, mégpedig olyanokban, mint a Grace klinika, a Family Guy, a Baywatch, a Melrose Place, a South Park, a Smallville, a Született szinglik, a Chuck, a Doktor Addison és a Simpson család.

10. Morten Harket már 4 évesen zongorázott

Erre az édesapja buzdította, aki egyébként nem zenész, hanem orvos volt.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra