Tegye fel a kezét, aki nem volt szerelmes Morten Harketbe, az A-ha énekesébe!

Oké, ha te nem is, de anyukád biztosan. Ma debütál az A-ha-film, üljetek fel együtt a nosztalgiavonatra!

Nincs még egy olyan norvég produkció, ami akkora hírnévre tett volna szert világszerte, mint az A-ha – írja a port.hu ajánlójában. A zenekar 1985-ben a Take on Me-vel robbant be a köztudatba, a zenekar szinte egyetlen éjszaka alatt világszenzáció lett. De vajon hogyan alkalmazkodtak a tagok a hirtelen jött hírnévhez és rajongáshoz? Ezután is csak zenélni szerettek volna?

Ezekre keresi a választ az A-ha-film. Mi pedig is idézzünk fel 10 érdekességet a zenekarról:

1. Ők az egyetlen nem brit és nem amerikai előadó, amely James Bond-film-betétdalt írhatott

Mégpedig az 1987-es Halálos rémületben című, 15. James Bond-film zenéjéhez a The Living Daylights-ot. Az A-ha ezzel lett nemzetközileg is elismert zenekar.

2. Kétszer is feloszlottak

Először 1994-ben, miután a Memorial Beach című albumuk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem ért el akkora sikereket, mint az előző albumok. Ezután az 1998-as Nobel-békedíj-koncerten mégis felléptek, és ez olyan jól sikerült, hogy vissza is tértek a stúdióba elkészíteni hatodik albumukat, amely ismét nemzetközi sikert hozott a csapatnak, és egy új koncertturné kezdetét is jelentette. 2009-ben jelentették be másodszor, hogy világ körüli turnéjuk után feloszlanak. Végül 2015-ben aztán mégis újra összeálltak.GettyImages-1020894788

3. A nevük egy borzasztó dal címe

Megalakulásukkor sokat gondolkodtak rajta, milyen nevet adjanak a formációnak. Olyan norvég szavakat vettek számításba, amelyeket angol nyelven is ki lehet ejteni. Ezt az ötletelést elvetették, amikor Morten kiszúrt egy dalt az egyik zenekari tag, Paul Waaktaar-Savoy dalszövegei között, aminek A-ha volt a címe. „Borzasztó dal volt, de jó névvel” – nyilatkozta később.

4. A frontember hangtávja legendás

Morten Harket a hangterjedelméről is ismert, számos forrás öt oktávra becsüli.

5. Nem éppen zenészszemmel választottak stúdiót maguknak

Azért esett a választásuk a zenész, producer és későbbi menedzserük, John Ratcliff stúdiójára, mert volt ott egy Space Invaders játékgép.

6. Az aranykorban több embert vonzottak, mint George Michael vagy a Guns N’ Roses

A Rock in Rio II fesztiválon, 1991 januárjában az A-ha sokkolta a nemzetközi sajtót, miután 198 ezer ember előtt adott koncertet a Maracanã Stadionban, ami a Guinness-rekordok közé is bekerült mint a legtöbb bevételt termelő koncert. George Michael, Prince és a Guns N’ Roses „mindössze” 60 ezer embert vonzott.

7. Nem érdekelték a médiát

Egy 2009-es interjúban a csapat elismerte, hogy a Rock in Rio II fesztivál rekordsikerű koncertje és ennek ellenére a média figyelmének teljes hiánya borzasztó csalódás volt számukra. A koncert után az újságírók felhívták a szerkesztőiket, hogy muszáj interjút készíteniük az A-hával, de egyik sajtóorgánumot sem érdekelte a téma. „Reménytelenül éreztük magunkat. A világ legnagyobb közönségének játszottunk, és őket ez nem érdekelte” – emlékezett vissza a csapat.

8. Királyi érdemrendjük is van

Az A-ha három tagja, Morten Harket, Magne Furuholmen és Paul Waaktaar-Savoy lovagi kitüntetéssel is dicsekedhet: az első osztályú Királyi Norvég Szent Olaf-rendet kapták a norvég zenében való közreműködésükért, elismerésként az országért és az emberiségért véghez vitt különleges szolgálatukért.

GettyImages-918340930
Lorne Thomson / Getty Images Hungary

9. A sorozatok is imádják a zenéjüket

Az A-ha dalai eredeti formájukban vagy feldolgozásként számos népszerű televíziós sorozat epizódjaiban tűntek fel háttérzeneként, mégpedig olyanokban, mint a Grace klinika, a Family Guy, a Baywatch, a Melrose Place, a South Park, a Smallville, a Született szinglik, a Chuck, a Doktor Addison és a Simpson család.

10. Morten Harket már 4 évesen zongorázott

Erre az édesapja buzdította, aki egyébként nem zenész, hanem orvos volt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra