8 okos tipp sütéshez, amire esküsznek a profik

Még akkor is történhet baj, ha már pontosan tudod, hogy az élesztőt nem tesszük forró tejbe, a piskótához jól fel kell verni a tojásfehérjét, a linzertészta akkor jó, ha hideg, és hogy a tűpróba mutatja meg, elkészült-e a süti. Mutatjuk, hogyan lehet még egyszerűbb a sütés, és mitől lesz a végeredmény még finomabb!

Egy-egy ragut összedobni, néhány szelet húst megsütni viszonylag egyszerű feladat, és nagy katasztrófa sem történhet, ha főzés közben figyeljük az alapanyagainkat és néha belekóstolunk a készülő ételbe. Sütés közben viszont ez szinte lehetetlen, ám nemcsak ezért nehezebb jó édességeket összehozni, hanem mert ilyenkor az egyszerű hibák is katasztrofálisnak bizonyulhatnak. Az Insider oldalán a megkérdezett szakértők abban igyekeztek segíteni, hogyan sikerüljenek még jobban édességeink.

#1 Olvasd el a receptet, és készíts elő mindent!

A legjobb, ha sütés előtt alaposan lecsekkolod, mire lesz majd szükséged. Ne csak az alapanyagokat fusd át, lehet, hogy légkeveréses sütőre, vízfürdőre, speciális formákra lesz szükség. Ha a konyhád tökéletesen felszerelt, akkor is jobban jársz, ha mindent előkészítesz, ráadásul sokszor előre is tudsz dolgozni, így mire a tészta elkészül, a sütő már meleg, a krém pedig már a hűtőben dermed. Sok időt spórolhatsz, ha teljesen átfutod a recepteket, és minden alapanyagot előkészítesz. 

„Kezdd a recept végén, és haladj előre, összegyűjtve az összes felszerelést, edényt és tálat, előmelegítve a sütőt és így tovább. Készítsd elő az összes formát és serpenyőt, majd rendezd el és pontosan adagold ki az összes hozzávalót” – javasolja Ken Arnone mesterszakács az Insidernek.

#2 Légy határozott, amikor tojást kell feltörnöd!

Ahogy az élet egyéb területein, a tojások feltörésénél sem árt a határozottság. A lassú, kimért, óvatos mozdulatokkal az ember csak azt éri el, hogy a sárgája és a fehérje hamarabb összefolyik és könnyebben kerül héjdarabka a tálba. 

Rachel Khong, az All About Eggs szerzője szerint ahhoz, hogy tökéletes munkát végezz, elsősorban határozottnak kell lenned. „A félénkség okozza a héj apróra törését, így kerülnek a keverőtálba a darabkák. Ha mégis ki kell halásznod néhány héjdarabot, nedves ujjakkal vagy egy nagyobb tojáshéjjal érdemes próbálkoznod” – javasolja.

Mindig tanul az ember.
Mindig tanul az ember.PeopleImages / Getty Images Hungary

#3 Olívaolajjal mérheted ki egyszerűen a ragacsos összetevőket!

Azokhoz a ragadós összetevőkhöz, amiket nehéz kiimádkozni a mérőpoharakból, Arnone az olívaolaj használatát javasolja.

Mártsd bele egy kis olívaolajba a mérőeszközt mielőtt mézet, juharszirupot, kukoricaszirupot vagy melaszt kanalaznál. Ez lehetővé teszi a ragadósabb összetevők kicsúszását az edényből – állítja a szakember, aki szerint használhatunk akár olajjal megnedvesített papírtörlőt is.

#4 Süteményekhez használj sótlan vajat!

Minden édesség finomabb egy kevés sótól, ám nem mindegy, hogy mikor adod a keverékhez. Luke Stoffel cukrász és szerző azt vallja: a sós vaj megváltoztathatja a receptek kémiáját, ezáltal befolyásolhatja a tészta textúráját, úgyhogy ha a recept nem írja, inkább sótlan vajjal dolgozz.

#5 Legyenek a tojások szobahőmérsékletűek

A sütemény könnyebb megemelkedése érdekében Stoffel szerint a tojásokat 30 percen át szobahőmérsékleten érdemes tartanunk, mielőtt a tésztához adnánk. A szobahőmérsékletű tojások egyenletesebbé teszik a tésztát és puhább textúrát eredményeznek.

Ő vajon miben mesterkedik?
Ő vajon miben mesterkedik?PamelaJoeMcFarlane / Getty Images Hungary

#6 Helyezz egy konyharuhát a keverőtál alá, hogy stabil maradjon!

A konyhai balesetek egyik oka az, hogy instabil felületen dolgozunk. Annak érdekében, hogy a keverőtál ne kopogjon és ugráljon a konyhapulton habverés közben, csavarj fel egy nedves konyharuhát hosszú cső alakra, és csinálj egy kis fészket a tálnak, hogy stabilabb alapot kapjon – javasolja Kristen Miglore cukrász.  

#7 Tedd jégre a munkalapot, mielőtt nekifogsz a pitetésztának!

Hűtsd le a pultot vagy egy külön munkalapot, mielőtt elkezdenéd a linzertészta készítését – javasolja Stella Parks, a Genius Desserts szakácskönyv kiemelt cukrásza. Ha nincs külön munkalapod, csak pakolj egy nagy zsák jeget a pultra egy időre, ami hidegen tartja a tésztát és megakadályozza, hogy a odatapadjon a munkafelületre.

#8 A formákat zsemlemorzsával tedd tapadásmentessé!

Egy másik nagyszerű tipp a sütés egyik legendájától, Maida Heattertől származik, aki azt vallja, hogy vajjal és zsemlemorzsával kell bevonnunk a sütőformákat és tepsiket annak érdekében, hogy a legszebb süteményt boríthassuk ki belőlük. A szakember szerint a megpirult zsemlemorzsa nemcsak finomabb és kellemesebb textúrájú, mint a felesleges megpirult liszt, de hatékonyabban segíti a sütemény széleinek kiszabadulását is a serpenyőből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek