A tökpite a tengerentúl egyik legnépszerűbb desszertje, nem is minden ok nélkül. Klassz, őszi fűszerekkel, édeskés sütőtökpürével és többnyire roppanós tésztával készül, amire nagyon könnyű rákattanni.
Története Amerikából indult, ahol már az 1600-as években készítették elődjét – akkor még többnyire tésztaréteg nélkül. Tököt pároltak, majd egy üreges tökhéjat megtöltöttek tejjel, mézzel és fűszerekkel, majd forró hamuban megsütötték a keveréket. A ma elterjedt recept sem sokkal később született: François Pierre la Varenne híres francia szakács és a 17. század egyik legfontosabb francia szakácskönyve, a Le Vrai Cuisinier François szerzőjének 1653-ban megjelent kiadványa mutatta be először a tésztás változatot.
Az akkori recept azt írta: forraljuk össze a tököt tejjel, kanalazzuk át egy vastag serpenyőbe, keverjük össze cukorral, vajjal, kevés sóval és egy kevés mandulával. Ezt süssük meg a tésztával és megcukrozva tálaljuk.
Az Insider csapata már a napjainkban ismert séfek tökpitereceptjeit készítette el és alaposan letesztelték a finomságokat. A megmérettetésben Dominique Ansel, Alton Brown és Bobby Flay tökpitéi vettek részt, és a végeredmény színesebb nem is lehetett volna. Míg az egyik leírás egyszerűen összedobható és finom végeredményt hozott, a másik recept a szerző szerint nemcsak valódi katasztrófa volt, de az íze is elég halványra sikerült.
Dominique Ansel receptje inkább konyhai katasztrófa, mint édesség
Ansel tökpitereceptjét az Instyle-lal osztotta meg és úgy tűnik: a cronut feltalálója hatalmas gyömbérrajongó.
Az első észrevételem az volt, hogy mennyi – friss és őrölt – gyömbérre van szükség. Szeretem a gyömbért, de nem ennyire hatalmas mennyiségben
– írják a tesztelők. Hozzáteszik: a tészta kinyújtása borzalmasan nehéz volt. Egyszerűen ragacsos lett: az egyik fele folyamatosan tapadt a sodrófához, a másik a felülethez, még az alapos lisztezés ellenére is.
„Ezt a tésztát lazán műanyag fóliába csomagoltam, hogy megakadályozzam a sodrófa tapadását. Ez némileg jól működött, de amint leszedtem a tésztát a műanyag csomagolóról, szétesett. A pite ennek ellenére rendben volt, amikor kivettem a sütőből. A tészta nem lett tökéletes, de ezen a ponton örültem, hogy egyáltalán összeállt” – részletezte az egyik tesztelő, kiemelve, hogy ezt a receptet biztosan nem fogja újra elkészíteni.
Alton Brown pitéje finom volt, de akadt jobb is
Alton Brown receptje szerint friss sütőtököt kell sütni a házi püré elkészítéséhez, amit a szerző bolti alapanyaggal helyettesített, mert szerinte az is megteszi. Valóban nem lett belőle baj, és az elkészítési idő is sokkal rövidebb lett a trükknek köszönhetően.
Meglepődve tapasztaltam, hogy ez a recept nem írt fahéjat, ellentétben az általam ismert és készített tökpitékkel. Reméltem, hogy a szerecsendió pótolni fogja
– állt a leírásban, ami szerint ez a recept kifejezetten egyszerű, kekszes alappal készülő süti. A masszív, kekszes kéreg mindent a helyén tartott szeleteléskor, ám a töltelék – a vélemények szerint – elbírt volna még egy kis fűszert.
Flay receptje egyértelműen újrakészítős
Flay ízesített tejszínhabot javasolt pitéje tálalásához, ami végül tökéletes kiegészítője lett a süteménynek. A pite összességében gyors egyszerűen összeállítható volt, a tesztelők szerint aki fűszeresen szereti, akár még többet is adhat belőlük a tésztához, az sem fogja elrontani.
És hogy mi kellett hozzá?
Az alaphoz:
- 1,5 (hagyományos) bögre finomra őrölt keksz
- 6 evőkanál vaj felolvasztva
- 1/4 bögre kristálycukor
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 1/4 bögre barna cukor
- 1/4 bögre kristálycukor
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 1,5 bögre sütőtökpüré
- 1,5 bögre tejszín
- 1 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 vaníliarúd magjai
- 1 1/4 csésze zsíros tejszín, hidegen
- 2 evőkanál juharszirup
- 1-2 evőkanál whisky
Így készítheted el:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, majd dolgozd össze a tészta hozzávalóit, amíg homokszerű keveréket kapsz. Nyomkodd egy 23 centis formába, majd süsd 10-15 percig. Közben keverd el a krém alapanyagait: a tojásokat, a sárgáját és a cukrot. Add hozzá a vajat, a sütőtököt, a tejszínt, a fűszereket, a sót, majd habverővel dolgozd össze. Szűrd egy tálba, öntsd a kész tésztára és süsd viszonylag alacsony lángon másfél órán át, majd jéghidegen, frissen felvert, vaníliás-juharszirupos tejszínhabbal tálald.