Coq au vin – így készítsd el a francia vörösboros kakast

Egy klasszikus francia recept, ami szerencsére nem annyira pepecselős, mint a legtöbb, viszont legalább olyan finom. Tökéletes vasárnapi ebédnek és ráérős vacsoraként is.

Jó lassan készüljön.
Jó lassan készüljön.Luiz Henrique Mendes

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab konyhakész kakas
  • 1 üveg jó minőségű, száraz vörösbor
  • 5 deka sárgarépa
  • 5 deka zeller
  • 5 deka vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
  • 5 cl olívaolaj
  • 12 deka vaj
  • 25 deka barna csiperke
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Öntsd a bort a felaprított zöldségekre, majd főzz alaplevet a szárnyvégekből és a farhátból. A feldarabolt kakast tedd zöldséges borba a fűszerekkel, ízesíőkkel és olajjal együtt, és pácold a húst 24 órán keresztül. Ha az idő letelt, a húst forgasd meg 5 deka lisztben. Forrósíts fel 5 deka vajat az olajjal együtt egy fedeles tűzálló edényben, majd pirítsd meg benne a húst. Add hozzá a pácolt zöldségeket, majd néhány perc után öntsd fel a páclével és az alaplével. Lefedve, 160 fokos sütőben süsd legalább 2 órán át (akár a tűzhelyen is főzheted, de kis lángon, hosszú idő alatt készüljön el). Ha a kakas már puha, vedd ki a tálból, és átszűrés után forrald fel a szaftot. A maradék vajat dolgozd el a liszttel, és keverd a forró szaftba. Folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrítsd be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek