Franciás halleves – tárkonnyal készült ez a gyors klasszikus

Sokkal több halat kellene ennünk, ebben segít ez a könnyű francia hangulatú fogás, ami mellé már csak néhány szelet fűszervajas bagett és egy pohár fehérbor kell a tökéletes francia hangulathoz.

Ha kagylóhoz jutsz, ezt dobd össze belőle.
Ha kagylóhoz jutsz, ezt dobd össze belőle.Madzia71

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 1 kisebb darab édeskömény apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 750 ml halalaplé
  • 6 darab hámozott paradicsom összevágva
  • ízlés szerint só, bors, sáfrány, bazsalikom, narancshéj
  • 1 kiló fésűkagyló
  • 350 g tőkehal szeletekre vágva
  • 350 g tengeri sügér szeletekre vágva
  • 250 g tisztított garnélafarok
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel az olajat egy nagy, mély serpenyőben. Add hozzá a hagymát és az édesköményt, és főzd 5 percig, vagy amíg meg nem puhul. Add hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és 30 másodpercig keverd. Öntsd bele a bort is, majd az alaplét és a paradicsomot. Forrald fel, szórd bele a sáfrányt, a bazsalikomot és a narancshéjat. Letakarva 10 percig párold.

Ezek után tedd bele a kagylókat, és főzd körülbelül 4 percig, vagy amíg az összes kagyló kinyílik. (Dobd el azokat, amik nem nyíltak ki.) Vedd le az edényt a tűzről.

Óvatosan kanalazd ki a megfőtt kagylókat. Tarts meg 18 kagylót, majd vedd ki a maradék kagylót a héjából, és tedd egy kis tálba. Dobd el a bazsalikom szárát. A levest turmixold teljesen simára, tedd egy serpenyőbe, és fedő nélkül párold 10 percig. 

Fűszerezd sóval és borssal, add hozzá a tőkehalat és a tengeri sügért, rakj rá egy fedőt és óvatosan párold 3-4 percig, majd tedd vissza a főtt kagylókat és a rákfarkakat, és melegítsd további 2-3 percig. Végül kanalazd tálkákba, és szórd meg aprított bazsalikomlevelekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek