Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma apróra vágva
- 1 kisebb darab édeskömény apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
- 1 deci száraz fehérbor
- 750 ml halalaplé
- 6 darab hámozott paradicsom összevágva
- ízlés szerint só, bors, sáfrány, bazsalikom, narancshéj
- 1 kiló fésűkagyló
- 350 g tőkehal szeletekre vágva
- 350 g tengeri sügér szeletekre vágva
- 250 g tisztított garnélafarok
Elkészítés:
Melegítsd fel az olajat egy nagy, mély serpenyőben. Add hozzá a hagymát és az édesköményt, és főzd 5 percig, vagy amíg meg nem puhul. Add hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és 30 másodpercig keverd. Öntsd bele a bort is, majd az alaplét és a paradicsomot. Forrald fel, szórd bele a sáfrányt, a bazsalikomot és a narancshéjat. Letakarva 10 percig párold.
Ezek után tedd bele a kagylókat, és főzd körülbelül 4 percig, vagy amíg az összes kagyló kinyílik. (Dobd el azokat, amik nem nyíltak ki.) Vedd le az edényt a tűzről.
Óvatosan kanalazd ki a megfőtt kagylókat. Tarts meg 18 kagylót, majd vedd ki a maradék kagylót a héjából, és tedd egy kis tálba. Dobd el a bazsalikom szárát. A levest turmixold teljesen simára, tedd egy serpenyőbe, és fedő nélkül párold 10 percig.
Fűszerezd sóval és borssal, add hozzá a tőkehalat és a tengeri sügért, rakj rá egy fedőt és óvatosan párold 3-4 percig, majd tedd vissza a főtt kagylókat és a rákfarkakat, és melegítsd további 2-3 percig. Végül kanalazd tálkákba, és szórd meg aprított bazsalikomlevelekkel.