A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.
A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.jeangill

Hozzávalók

  • 1 kg friss cékla
  • növényi olaj
  • 4 ek tengeri só
  • 1 ek fekete bors
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 10 darab szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 100 g kristálycukor
  • 700 ml fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Kend meg a megtiszított céklát 1-1 evőkanál növényi olajjal, majd külön-külön fóliába csomagold be. Süsd egy tálcán 200 °C hőmérsékleten 1 órán át, vagy amíg meg nem puhul. Hűtsd le, hámozd meg, majd vágd kockákra.

A levének elkészítéséhez a fűszereket tedd egy közepes serpenyőbe. Pirítsd kis lángon, amíg aromás illatuk lesz, majd add hozzá a folyadékokat, öntsd bele az összes ecetet és cukrot, hagyd feloldódni, és forrald fel a levet.

Töltsd a céklát sterilizált üvegekbe, adj mindegyikhez 1 teáskanál durva kristályos tengeri sót, majd önts minegyikre a forró léből. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek