Nem is tudtad, hogy ezt a részét is megeheted a zöldségeknek

Ma már nem is olyan nagy show a palacsintatésztában kisütött bodzavirág, a rántott cukkinivirág, de láttunk már banánhéjból készült vegán pulled pork próbálkozást is. Nem kérdés, hogy lehetnek finomak a különleges növényi alkatrészek, mutatunk is közülük néhány olyat, amit nem muszáj kidobnod.

Az Insider leleplezett néhány olyan zöldséget, amelyek eddig ügyesen eltitkolták előlünk azt, hogy valójában ehetők. Vagy azért, mert ránézésre épp nem túl gusztusosak, vagy azért, mert egészen másképp néznek ki, mint a növény többi része, vagy mert egyszerűen nem szoktuk meg, hogy megegyük ezeket az elsőre fura falatokat. Lássuk, mi az, amit bár nem szoktál, mégis gond nélkül megehetnél, ha épp muszáj lenne!

Mangóhéj: A-, C-vitamin-, rost- és fitonutriensforrás

A legtöbb ember egyszerűen megeszi a lédús mangóhúst, a héját pedig kidobja. Kár, mert a mangó héjának számos egészségügyi előnye van: rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A fitonutriensek, másik nevükön fitokemikáliák a növényi eredetű ételeinkben található jótékony hatású vegyületek – ezekből is van a mangóhéjban. Egy korábbi tudományos vizsgálat szerint a mangó héjának kivonata erősebb antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mangó húsa. Persze ez is csak akkor igaz, ha nincs tele vegyszerekkel. Van, aki a héjából szirupot készít, de jó tudni, hogy a mangóhéj egyeseknél allergiás reakciókat is okozhat, így előbb érdemes meggyőződni arról, hogy ezek az egyesek nem mi vagyunk.  

Banánhéj

Mégis igazat szóltak azok a vegán receptek, melyek alapos fűszerezés és hőkezelés után ezt használják fel a sertéshús helyettesítésére, a banánhéj ugyanis elméletben ehető. Ha épp nincs agyonkezelve, kifejezetten egészséges, hiszen magas kálium-, élelmirost-, többszörösen telítetlen zsír- és esszenciális aminosav-tartalommal rendelkezik. Egy tanulmány szerint a banánhéj, különösen az éretlenebb, antioxidánsokban is gazdag.

Akár még finom is lehet.
Akár még finom is lehet.Yagi Studio / Getty Images Hungary

A banánhéj népszerű felhasználási területe a turmixba keverés, sőt a serpenyőben sütés (a szalonna ízének és állagának utánzásához). 

Narancshéj: antioxidánsok, kalcium, B-, A- és C-vitamin

Bár megdöbbennénk, ha azt látnánk, hogy valaki beleharap egy meg nem pucolt narancsba, úgy, mint egy almába, mégsem kifejezetten furcsa dolog a héjfogyasztás, ha belegondolunk, mennyire finom is a narancshéj kandírozva a süteményekben vagy pohárkrémek tetején. Valójában a héj sokkal több rostot tartalmaz, mint a belsejében található gyümölcs, és extra aromákat ad az ételekhez. Ha felhasználod, érdemes biót választani belőle, jobb a békesség. 

Citromhéj

A citromok héja olyan egészséges tápanyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a kálium és a C-vitamin. Míg a legtöbb szakács inkább a sárga részét használja, valójában a teljes héj ehető. Érdemes hozzátenni itt is, hogy a gyümölcsök, például a citrom és a narancs héja nehezen emészthető, és csak akkor érdemes felhasználni, ha egészen biztosan nincs tele vegyi anyagokkal. Csirkés fogásokban, halak mellett, tészták ízesítőjeként is bevethetsz belőle néhány vékony csíkot. 

Kivi: nagyszerű rostforrás

Amikor az ember szembesül azzal, hogy vannak ismerősei, akik héjasul eszik a kivit, először talán meglepődik, ám később leesik, hogy nem sokkal furább ez, mint az őszibarack kissé szőrös héját elrágcsálni. A kivi héja körülbelül háromszor annyi rostot tartalmaz, mint a benne lévő gyümölcs. Ha nem hámozod meg, megőrzöd a gyümölcs C-vitamin-tartalmának legnagyobb részét.

A görögdinnye héja

Ez csak annak meglepetés, aki nem evett még dinnyét savanyúságként, ám annyi biztos, legtöbbünk azért meglepődne, ha valamelyik ismerős vagy családtag a dinnye kikanalazása után elropogtatná a héját is. Állítólag a görögdinnye héjának számos egészségügyi előnye van, elsősorban a citrullin aminosavnak köszönhetően, amely a héjban koncentrálódik. A citrullin növeli a libidót, javítja az izmok oxigénellátását, csökkenti a vérnyomást és nagyszerű rostforrásként működik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Avokádómag 

Az avokádó magja az egész gyümölcs nagyjából 18 százalékát teszi ki, és általában a külső héjjal együtt dobjuk ki úgy, ahogy van. 

Pedig egyesek szerint nemcsak ehető, de az avokádómagliszt csökkenti az egerekben a teljes koleszterinszintet és a rossz koleszterint. Egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal is bírhat. Az aminosavak 70 százaléka az avokádó magjában koncentrálódik, és az abból kinyerhető olaj segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A sárgarépa zöldje

Akárki állítja, hogy a sárgarépa teteje ehetetlen vagy akár mérgező – ez nem igaz. A sárgarépa teteje és a zöldje tökéletesen fogyasztható. Míg a sárgarépazöldségek kissé kesernyés ízűek, salátákban, szószokban és levesekben, alaplevekben tökéletes helyük lehet. A reteklevéllel hasonló a helyzet. Sokkal több benne a K-vitamin, mint más zöldségekben, így hatékonyan segíti a véralvadást és a sebgyógyulást. Jóval több benne a C-vitamin is, mint a répa gyökerében. Levesbe, pestóba, salátába és omlettekbe is mehet belőle. 

A brokkoli szára

Míg sokan inkább a virágokat vagy a sötétzöld, faszerű brokkoli tetejét fogyasztják, a brokkoli szárai ugyanolyan táplálóak és zamatosak lehetnek, így azokat sem érdemes kidobni. A szárak kissé kevésbé aromásak és valamivel édesebbek, mint a brokkolirózsák, de helyesen elkészítve ugyanolyan ízletesek, és jó antioxidáns-források lehetnek, mint gusztusosabb testvéreik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra