Miért nem szabad idő előtt abbahagyni az antibiotikumkúrát?

Ma világszerte 700 ezer ember hal meg évente a kórokozó mikroorganizmusok antibiotikumrezisztenciája következtében. Egyes tanulmányok szerint a rövidebb kúra is hatásos lehet, méghozzá kockázatok nélkül. Vajon ez elég ok arra, hogy amint jobban érezzük magunkat, abba is hagyjuk az antibiotikumok szedését?

Ahogy korábban mi is írtunk róla, az Egészségügyi Világszervezet egyik jelentése alapján a túlzott antibiotikumhasználat hatására az előrejelzések szerint 30 év múlva az antibiotikumrezisztencia áldozatainak száma tovább növekszik, és emiatt becslések szerint 20 millió haláleset lesz valószínűsíthető évente.

Antibiotikumok nélkül azonban sok rutin orvosi beavatkozás kockázata a sokszorosára nő, így hasznosságuk elvitathatatlan. 

Miért nem szabad abbahagyni az antibiotikumok szedését?

Először is nagyon fontos, hogy csakis orvosi utasításra szedj antibiotikumot, és bízd az orvosra, hogy milyen anti- és probiotikumra, és mennyi ideig van szükséged.  

A WHO állásfoglalása szerint a túl rövid ideig tartó gyógyszerszedés oka lehet a betegség kiújulásának, mert a teljes gyógyulás a tünetek javulásától független dolog. A nem megfelelő mennyiségben szedett antibiotikum a rezisztens baktériumok elszaporodását segíti elő, és így a betegség nemhogy nem gyógyul, de még súlyosbodhat is, ezért fontos meghatározott időben és a pontosan előírt adagban bevenni őket. 

Ám nem mindenki gondolja így. 

Martin Llewelyn, a járványos betegségek szakértőjeBritish Medical Journal  szakfolyóiratban a  publikált egy cikket, melyben egészen új oldalól közelíti meg a kérdést. A szakember azt javasolja: a betegek ne szedjék végig az orvos által felírt antibiotikumkúrát, ha tüneteik időközben elmúlnak. Indoklása röviden annyi, hogy minél hosszabb ideig szedjük az antibiotikumot, annál nagyobb az ellenálló fajok térnyerésének esélye.

Újabb tanulmányok valóban kimutatták, hogy egyes esetekben az orvossal egyeztetett rövidebb felhasználás is hatásos lehet, de nem minden esetben. Egyes tanulmányok eredményei szerint a  hatnapos antibiotikumkúrák ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a tíznaposak a bőrfertőzésben szenvedőknél, és az ötnapos kezelés olyan hatékony, mint tíz nap a tüdőgyulladás esetén. De a rövidebb időtartamok nem bizonyultak olyan hatékonynak például a kisebb gyerekek fülfertőzése esetén.

Jó eséllyel mindkét megoldásban van igazság, és ebben a kérdésben az a legjobb, ha az orvosunkra bízzuk a döntést. Ő mindig sokkal inkább képben lesz a tanulmányok jelenlegi eredményeivel és a WHO aktuális állásfoglalásával kapcsolatban.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.