Miért épp ilyen színűek az olimpiai karikák?

Az olimpiai karikák kék, fekete, piros, sárga és zöld színekben pompáznak, ebben a sorrendben. De vajon van-e ennek az egésznek bármi jelentősége, vagy csak ezek a leggyakoribb színek, így kézenfekvő volt, hogy a tervező ezeket használja fel?

Annak már egy korábbi cikkünkben utánajártunk, miért épp négyévente tartják meg az olimpiai játékokat. Akkor kiderült: főleg a tradíció és a hagyománytisztelet az oka a négyéves ismétlődésnek. De vajon a karikák színe jelképez valamit? Nem lenne szebb mondjuk türkiz és arany kombóban? Bíbor-zöldben? Sárga-lilában?

Nem véletlen a karikák színe

Az öt kontinens egységét szimbolizáló, egybefonódó öt karika színeinek a világ nemzeti zászlóihoz van köze: nincs olyan zászló a világon, amelyen ne szerepelne legalább egy az öt karika színei közül. Az olimpiai lobogót 1913-ban tervezte Pierre de Coubertin báró, 1914-ben fogadták el hivatalosan, és első alkalommal 1920-ban, az antwerpeni olimpián használták. Azóta a játékok minden rendezvényén felvonják a nyitóünnepségen.

Ha lemaradtál a bevezetőben említett másik olimpiás cikkünkről, alább elolvashatod:

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.