Miért épp ilyen színűek az olimpiai karikák?

Az olimpiai karikák kék, fekete, piros, sárga és zöld színekben pompáznak, ebben a sorrendben. De vajon van-e ennek az egésznek bármi jelentősége, vagy csak ezek a leggyakoribb színek, így kézenfekvő volt, hogy a tervező ezeket használja fel?

Annak már egy korábbi cikkünkben utánajártunk, miért épp négyévente tartják meg az olimpiai játékokat. Akkor kiderült: főleg a tradíció és a hagyománytisztelet az oka a négyéves ismétlődésnek. De vajon a karikák színe jelképez valamit? Nem lenne szebb mondjuk türkiz és arany kombóban? Bíbor-zöldben? Sárga-lilában?

Nem véletlen a karikák színe

Az öt kontinens egységét szimbolizáló, egybefonódó öt karika színeinek a világ nemzeti zászlóihoz van köze: nincs olyan zászló a világon, amelyen ne szerepelne legalább egy az öt karika színei közül. Az olimpiai lobogót 1913-ban tervezte Pierre de Coubertin báró, 1914-ben fogadták el hivatalosan, és első alkalommal 1920-ban, az antwerpeni olimpián használták. Azóta a játékok minden rendezvényén felvonják a nyitóünnepségen.

Ha lemaradtál a bevezetőben említett másik olimpiás cikkünkről, alább elolvashatod:

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra