Ezért jó, ha megmetszed a kertben a fákat

Egyre jobb ötletnek tűnik a kertben néhány gyümölcsfát ültetni, amik pár év után biztosítják a lekvárba, smoothie-ba és süteménybe valót. A fák ész nélkül nőnek, és jó esetben teremnek még akkor is, ha nem metszegetjük őket. Miért metszik a fákat mégis a hozzáértők?

Ha facsemetét veszel, jó, ha tudod, hogy ősszel és tavasszal érdemes elültetni őket, vagy másképpen: amíg nincsenek fagyok, október és március között ültethetsz fákat és cserjéket. Ha mégsem azonnal szaladsz a kertbe vásárlás után, arra ügyelj, hogy a csemete gyökere ültetésig nyirkos közegben legyen. A csemetének legalább egy 60x60x60 cm mély ültetőgödröt áss, és jó alaposan locsold meg a művelet végén.

Na de mire jó a metszés, és hogyan csináljam?

A metszésre minden évben szükség van, több okból is. Egyrészt ezzel szabályozhatod, terelheted jó irányba az új hajtások növekedését, és elősegíted a kis termőnyársak fejlődését is. Nincs kivétel: minden gyümölcsfának fontos a metszés. 

A körtefákat általában július közepétől lehet metszeni, az almafákat pedig valamivel később, körülbelül augusztus végéig – írja a hobbikert.hu.

Ha pedig nekiállsz, fontos, hogy először megtervezd, mi az, amit látni szeretnél végeredményképpen. A metszést mindig azokkal az ágakkal kezdd, amiket biztosan eltávolítasz: ezek a beteg, elszáradt vagy sérült ágak, esetleg azok a felfelé törő hajtások, amik túlnyúlnak még a fa legtetején is.

A metszést igénylő hajtások az idei új hajtások, amelyeket arról ismerünk fel, hogy a főágakról ágaznak el, és körülbelül 18-23 cm hosszúak. Ezeket úgy 3-4 levéllel a tavaly nőtt ágszakaszok felett érdemes visszavágni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Fontos, hogy rövidítsd meg az összes oldalhajtást, és csak azokhoz ne nyúlj, amik a fa esztétikus szerkezetének kialakításához szükségesek. Ha olyan hajtást látsz, amelyik tavaly megmetszett elágazásból nőtt ki, az idén nőtt hajtásrészt egy levélnyire vágd vissza. Mindezzel a legfőbb cél nem az esztétikum, hanem hogy a gyümölcsöket tartó, bütykös termőnyársak úgy 10 cm-re kerüljenek egymástól, és ne legyenek túlzsúfoltak

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek