Valamit nyilván nem dolgoztunk el a legtökéletesebben, így csomókba állt össze. Na de hogyan lesz az otthon készült puding a lehető legtökéletesebb? És hogyan lehet megmenteni, ha már így alakult a dolog? Utánajártunk.
Mitől lesz csomós a puding?
A puding akkor lesz csomómentes, ha minden apró munkafolyamatnak megadjuk a módját, és alaposan elkeverjük a port a megadott mennyiségű folyadékkal még a melegítés előtt. Ha már sikerült csomómentesre kikeverni a pudingalapot, akkor kezdd el melegíteni. Kis lángon forrald, és ne legyen forró a tej, amikor beleteszed az elkevert adagot, mert összekapja. Ez is okozhatja azt, ha darabokban áll össze a krémesnek szánt puding. A hőmérséklet sem mindegy: a port kevés hideg tejjel kutyuld el az elején, így lesz tökéletes.
A Cooksillustrated.com arra kereste a választ, hogy vajon megmenthetők-e még a csomósodás után a pudingok és mártások. A szakértők szerint van megoldás.
Ha észreveszed, hogy a pudingban kezdenek kialakulni a kis darabok, azonnal öntsd ki a forró edényből egy tálba, és botmixerrel öt másodpercenként keverj rajta egyet, amíg sima nem lesz. Ez 15-45 másodpercig tarthat, attól függően, hogy mekkorák a darabok. Arra vigyáznod kell, hogy ne dolgozd túl, mert az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél: vékony, vizes keverék lesz a végeredmény.
Az is fontos, hogy a művelethez lehetőleg ne használj turmixgépet vagy aprítógépet, mert azokkal inkább levegős és habos, nem krémes lesz a végeredmény. Keverés után szűrd át a folyadékot egy finom szemű szűrőn, hogy eltávolítsd a maradék csomókat is.