Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Itt az eperszezon, most érdemes összedobnod ezt a különlegességet. A pirítós mellett akár mascarponés pohárkémet is egyszerűen készíthetsz vele, de egy jeges, epres koktélban is tökéletes.

Vaníliával is finom.
Vaníliával is finom.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 1 kiló eper megtisztítva, apróra vágva
  • 50 deka cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 deci vörösbor
  • 1 zacskó dzsemfix 2:1
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöt és a bort keverd el egy lábasban, majd a dzsemfixet két evőkanál cukorral dolgozd el. Add a gyümölcsökhöz, majd forrald fel a keveréket a maradék cukorral együtt. Hagyd zubogva forrni 5 percen át, közben add hozzá az ízesítőket is. Ha szükséges, a habot távolítsd el a tetejéről, majd töltsd át előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. Ha kakukkfű nincs otthon, borssal, vaníliával vagy levendulával is készítheted. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek