Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Gyömbért enni, azzal fűszerezni egyre jobb ötletnek tűnik, amióta sorra bukkannak fel a tanulmányok, amik igazolják előnyös hatását a vércukorszintre, köhögésre, fájdalmakra és gyulladásokra. Egy egyszerű limonádéba reszelve is remek, de ha még tovább fokoznád, figyeld e heti receptjeinket, amikben arra mutatunk tippeket, hogyan kerülhet a gyömbér még gyakrabban az asztalodra.

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalácsfűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák  közé.
Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák közé.Nataly Hanin

Hozzávalók

  • 1 kiló felkockázott édesburgonya
  • 1 nagyobb teáskanál lereszelt gyömbér
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 felkockázott lila hagyma
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 5 deci tejszín
  • ízlés szerint cayenne-bors, só és bors
  • 1 evőkanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a zöldségeket és a gyömbért a forró vajon legalább 5 percen át, majd szórd rá a lisztet , öntsd fel 1,5 liter vízzel, add hozzá a tejszínt és főzd puhára. Ha ezzel megvagy, pürésítsd botmixerrel, ízesítd sóval, borssal, a barna cukorral és ha szereted a csípőset, akkor egy kevés Cayenne-csilivel is. Ha turmixolás előtt kiveszel a zöldségekből, azokat is felhasználhatod levesbetétként. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek