Tényleg mindenre jó a csalán az allergiától a vérnyomáscsökkentésig?

Tavasz van, az első csalánhajtások is megjelentek, és ha hihetünk nagyszüleink módszereinek, akkor épp olyan jó csalánnal hajat mosni, mint levest készíteni belőle, vagy épp azért inni, hogy megszabaduljunk a vesehomoktól. Utánajártunk, mi igaz mindebből, mint mond a tudomány a csalán állítólagos csodatévő, de legalábbis szerteágazóan hasznos hatásáról.

Több dolog a tudomány nélkül is biztos, vagy legalábbis szembeötlő: a csalán a kertekből kiirthatatlan, teájának íze nem épp a legfinomabb, de ha legyűrtük, vízhajtó hatása is nyilvánvalóvá válik. Szedése közben igencsak szúr, de leginkább a levele, a szárát fogva könnyen lekapkodhatjuk a friss hajtásokat. 

Mindezeken túl ott vannak a legendák arról, milyen jó vashiány ellen, reumára, allergiák, asztma és köszvény ellen, vértisztító, immunerősítő és még a mennykő sem üt bele. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mi igaz a csalán állítólagos gyógyító hatásaiból, utánajártunk, melyek azok, amiket már a tudomány is bizonyított közülük.

Mit mond a tudomány csalánügyben?

Nébih oldaláról kiderül: a csalánt felhasználhatjuk permetezésre rovar-, gomba- és atkaölő hatása miatt, ám úgy tűnik, nem csak kertjeinkben lehet hasznos. A Heathline a csalán 6 olyan pozitívumát gyűjtötte össze, amiket már a tudomány is igazolt. Ezek között az egyik, hogy számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Ez mind megtalálható a leveleiben:

  • Vitaminok: A-, C- és K-vitamin, valamint számos B-vitamin;
  • Ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium;
  • Zsírok: linolsav, linolénsav, palmitinsav, sztearinsav és olajsav;
  • Aminosavak: az összes esszenciális aminosav;
  • Polifenolok: kaempferol, kvercetin, koffeinsav, kumarinok és más flavonoidok;
  • Pigmentek: béta-karotin, lutein, luteoxanthin és más karotinoidok.

És ezek közül a tápanyagok közül sok antioxidánsként is hat a testünkben.

Gyulladáscsökkentő hatása is ismert

A csalán számos vegyületet tartalmaz, amelyek  csökkenthetik a gyulladást. Állatokkal végzett kutatások igazolták a csalán gyulladáscsökkentő hatását.

Emberekkel készült vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a csalánkrém alkalmazása és a csalánból készült termékek fogyasztása enyhíti a gyulladásos állapotokat, például az ízületi gyulladást. Egy 27 fő bevonásával megvalósult vizsgálatban a csalánkrém alkalmazása az artritisz által érintett területeken szignifikánsan csökkentette a fájdalmat, sokkal jobban, mint a placebóval végzett kezelések.

Egy másik vizsgálatban a résztvevők azt tapasztalták, hogy a csalánnak köszönhetően csökkenthetik a gyulladásgátló fájdalomcsillapítóik adagját. A szerzők hozzáteszik: ennyi kutatás még nem elég ahhoz, hogy a csalánt gyulladáscsökkentő kezelésként javasolják, ehhez több, emberekkel végzett kísérletre van szükség.

A prosztatamegnagyobbodás tünetein is segít

A megnagyobbodott prosztata kialakulásának oka még nem egészen ismert, ám annyi biztos: aki ezzel él, annak jelentős kényelmetlenségeket okozhat. Néhány tanulmány szerint a csalán segíthet a BPH kezelésében.

A szénanátha tüneteit is csökkentheti

A szénanátha az orr nyálkahártyájának gyulladásával jár, a csalánt pedig sokan a szénanátha ígéretes természetes gyógymódjának tekintik. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a csalánkivonatok gátolhatják a gyulladást, ám emberekkel végzett tanulmányok során csak kicsivel értek el jobb eredményeket csalánnal, mint placebóval. 

Az összefoglaló azt mondja: noha ez a növény ígéretes természetes gyógymódnak bizonyulhat a szénanátha tünetei ellen, több vizsgálatra van még szükség.

Pesto, saláta és leves is készülhet belőle.
Pesto, saláta és leves is készülhet belőle.Nikolay_Donetsk / Getty Images Hungary

A magas vérnyomás ellen is segít

A magas vérnyomás súlyos egészségügyi problémát jelent, mivel szívbetegségeket és stroke-ot okozhat, amik világszerte a vezető halálokok. A csalán segíthet a magas vérnyomással élőknek: állatokon végzett vizsgálatok igazolják, hogy több módon is segíthet csökkenteni a vérnyomást.

Segít a vércukorszint kordában tartásában

Az emberekkel és állatokkal végzett vizsgálatok egyaránt összekapcsolták a csalánfogyasztást az  alacsonyabb vércukorszinttel. Ez a növény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek utánozzák az  inzulin hatását. 

Egy több hónapig tartó vizsgálat során egy napi háromszori 500 mg-os csalánkivonat szedése szignifikánsan csökkentette a vércukorszintet, láthatóan jobban, mint a placebo. A tudósok hozzáteszik: az ígéretes megállapítások ellenére még mindig túl kevés kutatás van a csalán és a vércukorszint kapcsolatáról.

Az összeállításból kiderül: a csalán egyéb lehetséges egészségügyi előnyei között van a vérzés csökkentése, a fokozott májvédelem és a sebgyógyulás elősegítése is.

Azért egy-egy csalánkúra előtt érdemes orvossal is beszélnünk. A terhes nőknek például kerülniük kell a csalán fogyasztását, mivel méhösszehúzódásokat válthat ki, és ez növeli a vetélés kockázatát. Arra is fontos ügyelnünk, hogy a csalán a kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Vizelethajtó hatása például erősítheti a vizelethajtó gyógyszerek hatását, ami növeli a kiszáradás kockázatát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek