Két dolog, ami együtt még finomabb: almás süti és bodzahab

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Még egy kevert süti, amivel úgy leszel menő a konyhában, hogy valójában nem kellett sok energia ahhoz, hogy összedobd. Az alma a bodzával világbajnok, és ha tovább fokoznád, akár egy kis mák vagy néhány marék pirított dió is kerülhet a tésztájába.

Hozzávalók:

A süteményhez

  • 3 darab alma lereszelve
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre darált dió
  • 2 nagyobb darab tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 púpozott bögre liszt

A tetejére

  • 1 kisebb üveg bodzalekvár (birsalmával is helyettesítheted)
  • 4 deci tejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 fej bodzavirág a szárai nélkül
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 darab biocitrom levágott héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el a tészta folyékony és száraz összetevőt egy-egy külön tálban, majd forgasd össze őket. Tedd egy kivajazott vagy egy szilikontepsibe, majd legalább fél óra latt 180 fokon süsd készre. 

A bodzavirágokat és a cukrot a citrom vékonyan lehámozott héjával tedd félre a 2 deci langyos vízzel leöntve legalább egy órára. Ezek után keverd meg, szűrd le és főzd sziruposra.

A tejszín felében keverd el a tojások sárgáját, a sót és a keményítőt. Lassú lángon, folyamatos kevergetés közben főzz belőle krémet. Közben a maradék tejszínt verd fel habbá, és keverd a jéghidegre hűtött krémhez, add hozzá a szirupot is, majd óvatosan forgasd össze. 

A kihűlt süti tetejére először a lekvárt, majd ezt a krémet rétegezd. Dióval vagy fehér csokival megszórva tálald. 

 

Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Ha nekiálltunk a bodzaszörp készítésének, nem akartuk kihagyni a citromfűszörpöt sem. Pünkösdkor már ihatja is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Jöhet egy új bodzaszörprecept? Próbáld ki idén barna cukorral

Ezzel a kis csavarral kissé karamellesebb ízű lesz a végeredmény, ha pedig inkább nyári hangulatban dobnád össze, citromfüvet és mentát keverj a bodzalevelek közé – így is egészen más aromája lesz.

május20., 12:52

Még egy remek, téli leves zellerrel, mogyoróval és szarvasgombaolajjal

Ezt simán tálalhatod az ünnepi asztalon is!

november30., 09:20

Katalin hercegné kedvence, a sticky toffee pudding almás változatban is remek

Ez a klassz datolyás desszert mindjárt nyári hangulatot kap egy kevés apróra kockázott almától. Nem volt mese, ki kellett próbálnunk egy adag rumos tejszínhabbal a tetején.

augusztus12., 10:44

Cukkinis-narancsos sütemény sajtkrémes mázzal – egészségesebb és egyszerűbb, mint a legtöbb süti, amit ismersz

Cukkinivel még finomabbak és kevésbé szárazak leszek a sütemények, ráadásul semleges íze miatt senkinek nem tűnik fel, hogy egy kevés egészséges hozzávalót is kapott az édesség. Mutatunk is egy példát az egyik pofonegyszerű kevert édességre.

május18., 12:52

Egyszerű sóskaramell-süti – forró, mandulalikőrös eperraguval érdemes tálalnod

A mellé kínált a gyümölcsraguhoz nem kell semmi mást tenned, csak egy kevés vajjal összeforralni a felkockázott epreket, és egy kevés amarettóval megbolondítani a végén. Remek lesz a jéghidegre hűlt karamellás süti tetején.

május19., 10:44

Kelt tésztás ökörszem

Egy jó kis túrós édesség bármikor jöhet, és ha éppen nagy adag kelt tészta készül, a kakaós csiga és a töltött húsos batyuk mellett ebből is mindig ki kell sülni egy adagnak.

június18., 10:24

Mustra