Két dolog, ami együtt még finomabb: almás süti és bodzahab

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Még egy kevert süti, amivel úgy leszel menő a konyhában, hogy valójában nem kellett sok energia ahhoz, hogy összedobd. Az alma a bodzával világbajnok, és ha tovább fokoznád, akár egy kis mák vagy néhány marék pirított dió is kerülhet a tésztájába.

Hozzávalók

A süteményhez

  • 3 darab alma lereszelve
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre darált dió
  • 2 nagyobb darab tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 púpozott bögre liszt

A tetejére

  • 1 kisebb üveg bodzalekvár (birsalmával is helyettesítheted)
  • 4 deci tejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 fej bodzavirág a szárai nélkül
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 darab biocitrom levágott héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el a tészta folyékony és száraz összetevőt egy-egy külön tálban, majd forgasd össze őket. Tedd egy kivajazott vagy egy szilikontepsibe, majd legalább fél óra latt 180 fokon süsd készre. 

A bodzavirágokat és a cukrot a citrom vékonyan lehámozott héjával tedd félre a 2 deci langyos vízzel leöntve legalább egy órára. Ezek után keverd meg, szűrd le és főzd sziruposra.

A tejszín felében keverd el a tojások sárgáját, a sót és a keményítőt. Lassú lángon, folyamatos kevergetés közben főzz belőle krémet. Közben a maradék tejszínt verd fel habbá, és keverd a jéghidegre hűtött krémhez, add hozzá a szirupot is, majd óvatosan forgasd össze. 

A kihűlt süti tetejére először a lekvárt, majd ezt a krémet rétegezd. Dióval vagy fehér csokival megszórva tálald. 

 

Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Ha nekiálltunk a bodzaszörp készítésének, nem akartuk kihagyni a citromfűszörpöt sem. Pünkösdkor már ihatja is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Szilvás crumble egyszerűen, amarettivel

Ezektől az olasz, mandulás kekszektől még finomabb lesz ez az édesség, ami mellől persze hogy nem hiányozhat egy nagy adag fagyi, vagy a hideg napokon vaníliasodó.

2021. augusztus31., 12:52

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gyömbéres, fehér csokis sütemény – egy adag limoncellóval elkevert mascarponéval a tetején lesz a legfinomabb

Ne csak téli fűszerként gondolj a gyömbérre: egy adag frissen reszelt változat klasszul működik a citrommal, és naná, hogy a fehér csoki sem rontja el az isteni végeredményt.

2021. május19., 12:52

Mustra