Két dolog, ami együtt még finomabb: almás süti és bodzahab

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Még egy kevert süti, amivel úgy leszel menő a konyhában, hogy valójában nem kellett sok energia ahhoz, hogy összedobd. Az alma a bodzával világbajnok, és ha tovább fokoznád, akár egy kis mák vagy néhány marék pirított dió is kerülhet a tésztájába.

Hozzávalók

A süteményhez

  • 3 darab alma lereszelve
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre darált dió
  • 2 nagyobb darab tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 púpozott bögre liszt

A tetejére

  • 1 kisebb üveg bodzalekvár (birsalmával is helyettesítheted)
  • 4 deci tejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 fej bodzavirág a szárai nélkül
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 darab biocitrom levágott héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el a tészta folyékony és száraz összetevőt egy-egy külön tálban, majd forgasd össze őket. Tedd egy kivajazott vagy egy szilikontepsibe, majd legalább fél óra latt 180 fokon süsd készre. 

A bodzavirágokat és a cukrot a citrom vékonyan lehámozott héjával tedd félre a 2 deci langyos vízzel leöntve legalább egy órára. Ezek után keverd meg, szűrd le és főzd sziruposra.

A tejszín felében keverd el a tojások sárgáját, a sót és a keményítőt. Lassú lángon, folyamatos kevergetés közben főzz belőle krémet. Közben a maradék tejszínt verd fel habbá, és keverd a jéghidegre hűtött krémhez, add hozzá a szirupot is, majd óvatosan forgasd össze. 

A kihűlt süti tetejére először a lekvárt, majd ezt a krémet rétegezd. Dióval vagy fehér csokival megszórva tálald. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek