Egy kis adag tojáslikőrös sodóval dobtuk fel ezt a barackos rétest, aminek az ízét az sem rontja el, hogy egyelőre nincs itt a szezon, és friss barackkal nehezen próbálkozhatnánk. Ha a konzervváltozatból sincs otthon, akár baracklekvárral is helyettesítheted. Nálunk teljes kiőrlésű réteslappal készült.
Hozzávalók
- 1 csomag réteslap
- 40 deka túró
- 1 nagyobb tojás (és egy a tetejére)
- 3 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 1 mokkáskanál só
- 5 darab felkockázott őszibarack (vagy egy közepes konzerv)
- 4 deka olvasztott vaj (a tésztalapok lekenéséhez)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A sodó hozzávalóinak listája könnyen megjegyezhető: 4 deci tejből, 3 tojássárgájával, 2 evőkanál cukorral, ugyanennyi liszttel és 1 evőkanál vajjal főzz sűrű krémet, amit egy deci tojáslikőrrel dobj fel. Dolgod csak annyi lesz vele, hogy a tejet felmelegíted, közben a vaj kivételével a többi hozzávalót jól eldolgozod egymással, és végül kis lángon besűríted a krémet. A legvégén keverd hozzá a vajat, és már el is készültél.
Elkészítés:
A túróhoz add a tojásokat, a cukrot, a citromhéjat, sót, vaníliát, és jól keverd el. Az első tésztalapot tedd nedves konyharuhára, majd kend meg a vajjal, szórj rá egy adag zsemlemorzsát, majd arra mehet a túró és a barackok.
A tészta széleit hajtsd be egy kicsit, majd a konyharuha segítségével tekerd fel. Kend meg a rétes tetejét tojással (vagy egy kevés olajjal), és 180 fokos sütőben süsd úgy negyedórán át.