Itt a nagy trükk, hogy a bogyós gyümölcsök sokáig frissek maradjanak

A tavasz és a nyár azért idén sem marad el, így idővel egyre nagyobb az esélyünk arra, hogy friss bogyósokkal találkozzunk a kertünkben és a piacokon. A legjobbat akkor tesszük szervezetünkkel, ha frissen falatozzuk őket, ám ez elég nehéz, ha néhány nap után penészedni kezdenek még a hűtőben is. Mutatjuk, mit tehetsz, hogy sokáig frissek maradjanak.

A bogyósok a tudomány szerint is sokat tesznek szívünk egészségéért, bizonyított, hogy fogyasztásuk mellett kisebb az esélyünk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Tele vannak antioxidánsokkal, a vércukorszint szabályozásában is segítenek, de gazdagok rostban, vitaminokban, és gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert. A tudomány arra is rájött, hogyan tarthatjuk néhány napnál jóval tovább frissen őket. 

A The New York Times írta meg először a tudományos trükköt, ami mindenkinél működik, ráadásul túl sok energiánkba és pénzünkbe sem kerül az egész. 

A módszer Harold McGee nevéhez fűződik, aki a főzés kémiájának szakértője, a lapban erről publikál, és könyvet is írt már a témában. A titok nagyon egyszerű: a meleg víz, és az abban eltöltött, pontosan kiszámolt idő tartja frissen a gyümölcsöket. 

Ezt javasolja a szakember

Cikkében McGee leírja: a gyümölcsök könnyen  penészednek, mivel a penész spórái mindenütt megtalálhatók, és a gyümölcsök nedves felületein könnyen csíráznak.

„Az évek során különféle stratégiákat dolgoztam ki arra, hogy minél kevesebb gyümölcsöt kelljen kidobnom, de ezen a nyáron találtam meg a legjobb módszert, a leghatékonyabbat, amit valaha próbáltam” – írja cikkében a szakember. 

McGee részletesen bemutatja a különféle teszteket, amelyeket elvégezett annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes vízhőmérséklet-idő kombinációt a bogyók eltarthatóságának növelésére. Körülbelül egy tucat tanulmányt gyűjtött össze arról, hogy a forró vizes kezelések miként gátolják a penész növekedését a bogyók, a szőlő és a csonthéjasok esetében. A hőmérséklet általában 113 és 145 fok között változott, az alacsonyabb hőmérsékleten néhány perc, a legmagasabbnál 12 másodperces áztatási idővel.

Végül McGee kikísérletezte a nyerő kombinációt, amely a leghosszabb ideig tartotta a szamócát frissen: 30 másodpercig tartotta őket megközelítőleg 52 Celsius-fokos (125 Fahrenheit) hőmérsékletű vízben. A szakember kifejtette: a meleg víz megakadályozza a penész növekedését, így meghosszabbítja a bogyók eltarthatóságát. 

Ezt most megeszi, de mi lesz a maradékkal?
Ezt most megeszi, de mi lesz a maradékkal?Jodie Griggs / Getty Images Hungary

Ezt kell tenned a jobb eltarthatóságért

Annyi tehát a dolgunk, hogy amint a boltból hazaérünk, melegítsük fel a vizet a szükséges hőfokra, amit lehetőleg hőmérővel ellenőrizzünk. Amikor a víz hőmérséklete megfelelő, óvatosan adjuk hozzá a bogyókat a vízhez, ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljenek benne. Állítsuk be az időzítőt pontosan 30 másodpercre, majd vegyük ki őket a vízből egy szűrőkanál segítségével, és helyezzük át egy papírtörülközővel bélelt tálcára. Ha lecsöpögtettük a bogyókat, a szokásos módon el lehet őket helyezni a hűtőszekrénybe.

Természetesen a gyümölcsök egy idő után ezzel a módszerrel is megromlanak, de a penészedés sebessége lelassul, és néhány extra napot nyerünk vele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek