Húsvéti töltött kalács – ki ne maradjon a tavaszi menüből ez a bögrés, sós változat

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Egy jó kis töltött, gazdag kalács tökéletes lehet vacsorára, és gyors reggeliként is egyszerűen bevethető a tegnapi maradék. Ha a szabadban piknikeznétek vagy kirándulnátok, arra a célra is remek: tartalmas és hidegen is finom, ráadásul ízlés szerint testre szabható a család kedvenceivel.

 

Nem muszáj fonnod, egyben is megtöltheted.
Nem muszáj fonnod, egyben is megtöltheted.Lynne Mitchell

Hozzávalók

  • 4 nagyobb szelet sonka
  • 4 nagyobb szelet cheddar sajt
  • 2 evőkanál majonézes torma
  • 2 bögre liszt
  • 8 karika vékonyra vágott szalámiszelet
  • 2 deka friss élesztő (többnyire egy fél csomag)
  • 1 bögre tej (és még 2 evőkanál a lekenéshez)
  • 2 darab tojássárgája (és még egy a lekenéshez)
  • 1 mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.

A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot és dolgozd bele a tojások sárgáját is.

Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Oszd három bucira, hagyd őket egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd nyújts belőlük 3 hosszúkás tégalalapot. Az egyiket a tormával és a sonkával pakold meg, a másikra mehet a szalámi, a harmadikra a sajt. Tekerd fel őket hengerekre, fonj belőlük hármas fonással kalácsot, aminek szintén adj még legalább egy fél óra pihenőt meleg helyen. 

Ha ezzel megvagy, kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 40 percen át. Szezámmaggal díszítheted. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek