A fehérbortól a mustárig többféle hozzávalóval feldobhatod ezt az alapszószt, ami zöldségekhez, halakhoz, sültekhez, tojásételekhez, meleg előételekhez lehet jó választás. A hollandi mártást mindig frissen készítsd, mert sajnos a pihenés nem tesz jót neki.
Hozzávalók
- 10 deka langyosra olvasztott vaj
- 4 kisebb darab tojássárgája
- 2 evőkanál víz (elhagyható)
- 1 teáskanál citromlé
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy lábost tölts meg félig vízzel, majd forrald fel alatta kis lángon. Rakj rá egy tűzálló tálat, abba tedd a tojások sárgáját, add hozzá a vizet, és vízgőz felett, állandóan kevergetve, néhány perc alatt dolgozd jó sűrűre a keveréket.
Ha kész, húzd le a lángról, majd adagonként dolgozd bele a vajat, és végül ízesítsd citromlével, sóval és frissen őrölt borssal. Fehér bors és egy kevés fehérbor is jól illik bele.