Itt az idő, hogy te is megkóstold a sárgatúrót

Húsvétkor szeretünk úgy háromszor annyi tojást felhalmozni, mint amennyire szükségünk lesz. Ha te is így jártál, most hoztunk néhány ötletet arra, hogy a rántotta mellett milyen finomságokba érdemes felhasználnod a megmaradt tojásokat.

Egy igazi klasszikus, ami a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnépszerűbb. Több néven ismerheted: az édestúró, túrócska, de szláv eredetű szóval szirikk és a szirka nevek is ezt az ételt takarják.

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 1 mokkáskanál
  • 5 evőkanál cukor
  • 0.5 darab biocitrom lereszelt héja
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 darab tojás
  • 2 marék mazsola (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A tejet tedd fel melegedni a sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokatokat egyenként törd egy tálba, és keverd el kissé, majd öntsd a tejhez, és nagyon lassú tűzön, óvatosan kevergetve addig főzd, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején.

Ekkor tedd egy szűrőbe fektetett gézdarabba, és néhány órára, hűvös helyre akasztva hagyd állni. Miután lecsepegett, mehet a hűtőbe. Tálaláskor szeletekre vágva kínáld a főtt sonka, kolbász és a kalács mellett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek