Ne csak kakaó mellé, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.
Hozzávalók
- 2 nagy bögre liszt
- 1 nagy evőkanál puha vaj
- 4 evőkanál cukor
- 2 darab tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
- 1 bögre tej
- 2 deka friss élesztő (kb. egy fél csomag)
- 1 darab tojás (a lekenéshez)
- 2 nagy evőkanál tej (a lekenéshez)
Elkészítés:
Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot. Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)
Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle 3-4-6 hosszú rudat, és fonj belőle kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. Kend le a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 35 percen át.