Egy rakás ételhez jól illik a besamel – mutatjuk az alapreceptet!

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

Talán a legnépszerűbb alapmártás a besamel, amit kifejezetten könnyű elkészíteni, és több ételhez is felhasználhatod. Ezek között a legismertebb talán a lasagne, de finom spárgával, rakott krumpli rétegei között és más zöldséges, csőben sült ételek és tészták mellett is. Titka az arányokban rejlik, nem is kell más hozzá, csak 1 deka vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, vagy ezeknek a mennyiségeknek a többszörösei. 

Zöldségételekhez is jól illik..
Zöldségételekhez is jól illik..Lilechka75

Hozzávalók

  • ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 5 deka vaj
  • 5 deci forró tej
  • 5 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat kis lángon, majd dobd rá a lisztet, s 2-3 percig pirítsd. Apránként add hozzá a forró tejet, majd habverővel keverd csomómentesre, ha szükséges. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezd, de a kész mártást akár sajttal is feltuningolhatod.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek