Talán a legnépszerűbb alapmártás a besamel, amit kifejezetten könnyű elkészíteni, és több ételhez is felhasználhatod. Ezek között a legismertebb talán a lasagne, de finom spárgával, rakott krumpli rétegei között és más zöldséges, csőben sült ételek és tészták mellett is. Titka az arányokban rejlik, nem is kell más hozzá, csak 1 deka vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, vagy ezeknek a mennyiségeknek a többszörösei.
Hozzávalók
- ízlés szerint só, bors, szerecsendió
- 5 deka vaj
- 5 deci forró tej
- 5 evőkanál liszt
Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat kis lángon, majd dobd rá a lisztet, s 2-3 percig pirítsd. Apránként add hozzá a forró tejet, majd habverővel keverd csomómentesre, ha szükséges. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezd, de a kész mártást akár sajttal is feltuningolhatod.