Ez a marcipános kevert süti egy adag szilvával lesz a legfinomabb

A marcipán ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, akik mandulával és mézzel készítettek édességet olíva- és rózsaolajjal. Később kereskedőkön keresztül jutott el elsőként Portugáliába és Spanyolországba, majd Velencébe, ahol kezdetben az uralkodók asztalán lehetett vele találkozni, mivel cukorhoz akkoriban még nem volt egyszerű hozzájutni.

A marcipánt házilag is összedobhatod: elkészítéséhez mandulabélre, porcukorra és vízre van szükség. Először sziruposra kell főzni a cukrot és a vizet, majd kissé lehűtve hozzáadni a mandulát, a kész masszát pedig simára gyúrni. Ha pedig ezt kihagynád a tetejéről, akkor egy klassz, szilvás-vaníliás süti lesz a végeredmény. 

Tortaformában is készítheted.
Tortaformában is készítheted.wideonet

Hozzávalók

  • 20 deka szilva felkockázva, fahéjas lisztbe forgatva (vagy aszalt szilva)
  • 1 deci tej
  • 1 mokkásanál
  • 25 deka liszt
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 6 deka puha vaj
  • 20 deka cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
  • 15 deka marcipán
  • 4 csapott evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el egymással a száraz hozzávalókat, majd a nedves alapanyagokat is dolgozd el. Forgasd össze a két keveréket, keverd el benne a szilvát, majd 180 fokon úgy 35 perc alatt süsd készre a sütit. 

A végén porcukros deszkán nyújtsd ki a marcipánt, és amikor a süti még éppen langyos, tedd a tetejére. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek