Ezért van időnként vér a tojásban

A kóser konyha úgy tartja: olyan tojást, amelyben vércseppet találtak, még akkor sem szabad megenni, ha eltávolították belőle. De vajon mi ezzel a baj? És ami még fontosabb: hogyan kerül vércsepp néhány tojásba, míg a többiben egyáltalán nincs semmi a fehérjén és sárgáján kívül?

Minden kóser konyha egyik alapfelszerelése a pohár, amit tojások vizsgálatára használnak. A tojásokat egyenként feltörik, megvizsgálják, hogy van-e bennük vércsepp, és csak a vizsgálat után kerülhet a tojás az ételbe.

És hogy miért is fontos a válaszhoz a kóser konyhának ez a szabálya? Mert ha megtudjuk, mi a hagyomány gyökere, az is kiderül, mi okozza a foltokat a tojásban. 

Hogy kerül a vér a tojásba, és miért csak néhányba?

A kóser konyha szabályai szerint tilos fejletlen embriót fogyasztani. A Talmud mindjárt két okot is említ a tojásban előforduló vérpötty előidézőjeként, mindkettő a megtermékenyített tyúkokra vonatkozik. A leírás szerint vagy a tojás megtermékenyített volta, vagy a tyúk rendellenessége miatt keletkezhet vérpötty a tojásban.

A hivatalos válasz sem sokban különbözik ettől. A kis pötty akkor alakul ki, ha a megtermékenyített tojásban az embrió a keltetés első napjaiban elpusztul, illetve ha a megtermékenyített tojásokat huzamosabb ideig 20 °C feletti térben tárolják. Ebben az esetben a tojásban megindul ugyan az embrionális fejlődés, de a csíra hamarosan el is hal. Ilyenkor növekvő vérhálózat képződik körülötte, amely az embrió korai elhalása után elmosódva, gyűrű alakban megmarad.

Ennyi az egész? Nem feltétlenül: az Agronapló oldalán egy másik magyarázat is felbukkan. Eszerint a tojásokban megjelenő kisebb-nagyobb vér- vagy húscsomók nem az embrionális fejlődéssel vannak kapcsolatban, hanem a tojás képződése során a petefészekben vagy a petevezetőben fellépő ér-, illetve szöveti sérülések nyomait mutatják.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek