Ezért van Biblia a szállodai szobákban

Széf, vállfa, tévé, távirányító, minibár, egy kép a falon és a Biblia: ez a legtöbb hotelszoba elengedhetetlen kelléke, és a felsorolásban csak egyik tárgy tűnik egy kissé szokatlannak. Hogy jött ez az egész, hogyan terjedt el, hogy a szállodai szobák kötelező eleme legyen a Biblia? Utánajártunk.

Ki tette először a Bibliát a hotelszobákba? Egy vallásos szállodaigazgató vagy egy buzgó hittérítő? És hogyan lett ebből aztán világszerte hagyomány? Az egészet két lelkes, véletlenül egy szobába került vendég eszelte ki. 

Ezért van Biblia a szállodai szobákban

A szállodai szobák fiókjaiban megtalálható bibliákat a Gideon International társaság adja ki, ezért ezt a változatot Gideon Biblia néven ismerik a legtöbben. A társaság története 1908-ban, egy véletlennek köszönhetően indult: ebben az évben, november 10-én helyezték el az első bibliát egy tengerentúli hotelszobában, Montana államban.

A szállodának aznap már csak egyetlen kétágyas szabad szobája volt, így két idegennek meg kellett osztania a szobát egy éjszakára. Kiderült, hogy mindketten vallásosak, így nagy egyetértésben beszélgettek, amikor is egyszer csak kitalálták, sőt el is határozták, hogy valahogy elérik, hogy a hotelekben megszálló vendégek mindegyike tanulmányozhassa a Bibliát. Jó példával elöl járva ott is hagyták egyikük példányát a szobában.

Biblia a szállodai éjjeliszekrény fiókjában
Biblia a szállodai éjjeliszekrény fiókjábanVvoeVale / Getty Images Hungary

Ha mindenhol nincs is még belőle, de a világ szállodáiban mostanra már bőven meghaladta a 2 milliárdot az elhelyezett bibliák száma. Napjainkban sok helyütt a Korán és a Tóra egy-egy példánya is megtalálható a szállodákban arra az esetre, ha a látogatók tanulmányoznák valamelyiket. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra