Nem csak nekünk van krumplis tésztánk: az Älplermagronen (más néven Älplermakkaronen) a svájci Alpokból származó étel, aminek összetevői a tészta, burgonya, tej, tejszín, sajt és sült hagyma. Állítólag az olaszok vitték Svájcba ezt a fogást, legalábbis az elődjét, ami úgy született meg, hogy rájöttek: tésztájuk az olcsó helyi krumplival és finom sajtokkal lesz igazán tartalmas, így egy tálban jól összesütöttek minden hozzávalót.
Hozzávalók 4 személyre
- 30 deka rövid makaróni tészta
- 40 deka burgonya
- 20 deka alpesi sajt
- 1.5 deci tej
- 1 deci tejszín
- só és bors ízlés szerint
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Hámozd meg a burgonyát, vágd apró daraokra, és főzd sós vízben 8-10 percen át, majd dobd mellé a tésztát is.
Közben a felkarikázott hagymát süsd aranybarnára egy kevés olajon egy kis sóval és borssal.
Melegítsd össze a tejet a tejszínnel, olvaszd fel benne a sajt hármnegyedét, és kivajazott jénaiban rétegezd a burgonyás tésztával a sajtos keveréket. Tedd a tetejére a maradék sajtot, hagyd pirulni a sütőben 5-10 percen át, majd ha elkészült, halmozd a tetejére a hagymát, és már tálalhatod is.