Ismered a sült hagymával készített alpesi sajtos tésztát?

Ez a burgonyás, alpesi sajtos tésztaétel egy nagy adag édeskés sült hagymával a tetején lesz az igazi. Klassz kis „véletlenül vega” fogás, amihez a legjobb, ha egy igazán érett alpesi sajtot választasz.

Nem csak nekünk van krumplis tésztánk: az Älplermagronen (más néven Älplermakkaronen) a svájci Alpokból származó étel, aminek összetevői a tészta, burgonya, tej, tejszín, sajt és sült hagyma. Állítólag az olaszok vitték Svájcba ezt a fogást, legalábbis az elődjét, ami úgy született meg, hogy rájöttek: tésztájuk az olcsó helyi krumplival és finom sajtokkal lesz igazán tartalmas, így egy tálban jól összesütöttek minden hozzávalót.

Tartalmas vegetáriánus fogás.
Tartalmas vegetáriánus fogás.Rafael_Wiedenmeier

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 deka rövid makaróni tészta
  • 40 deka burgonya
  • 20 deka alpesi sajt
  • 1.5 deci tej
  • 1 deci tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a burgonyát, vágd apró daraokra, és főzd sós vízben 8-10 percen át, majd dobd mellé a tésztát is.

Közben a felkarikázott hagymát süsd aranybarnára egy kevés olajon egy kis sóval és borssal. 

Melegítsd össze a tejet a tejszínnel, olvaszd fel benne a sajt hármnegyedét, és kivajazott jénaiban rétegezd a burgonyás tésztával a sajtos keveréket. Tedd a tetejére a maradék sajtot, hagyd pirulni a sütőben 5-10 percen át, majd ha elkészült, halmozd a tetejére a hagymát, és már tálalhatod is. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek