Forgácsfánk és herőce néven is ismerik a csörögét, ami hagyományos ünnepi, főleg farsangkor fogyasztott étel. Édes, ropogós, fánktésztából készült, forró zsírban vagy olajban kisütött édesség. Kelt tésztás, szódabikarbónás, sütőporos és ezek nélkül készült változata is ismert – mi keleszteni nem szeretnénk, így egy gyors, sütőporos alapreceptet hoztunk.
Jókai az És mégis mozog a földben így ír róla:
„...Sőt, még az is megtörténik, hogy poszpásznak barátfülét hoznak fel (amit csörögének, herőcének, forgácsfánknak, borkorcsolyának s nem tudom még mi mindenfélének is neveznek szerteszét az országban), ami napkeleti virágnyelven azt jelenti, hogy szívesen látott vendég van a háznál.”
Hozzávalók
- 30 deka liszt
- 2 darab tojásságája
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál só
- 2 evőkanál porcukor
- 0.5 deci tejföl
- 1 kevés rum vagy pálinka
Elkészítés:
Dolgozd el jól a száraz hozzávalókat egymással, majd mehet bele a többi is, amíg tésztává áll össze. Pihentesd egy fél órán át, majd nyújtsd ki és vágd csíkokra. Ha ezeket bevagdosod és kifordítod, megkapod a jellegzetes csöröge formát, de bármilyen, akár fánk formára vagy középen bevagdosott rombuszokra is szaggathatod. Néhány perc alatt el is készülnek a forró olajban.