Így készül a nagymama reszelt túrósa

Nem kellenek szavak: a nagymama reszelt túrósa sok (de nem elég) vendégség főszereplője volt midnen családban. Nincs egyébként nagymamasághoz kötve a klassz, retró sütik elkészítése, ráadásul nem is nehéz, úgyhogy kezdőként is nyugodtan belevághatsz. A kakaós reszelt tészta és a vastag túrós réteg elvitathatatlanul nyerő kombó.

Ha lenne versenye a legkönyebben morzsálódó süteményeknek, akkor a rosszul sikerült pogácsák mögött a reszelt túrósé lenne a második díj, ám ha lenne a kedvenc retró sütijeinknek bajnoksága, abban akár első is lehetne. 

Hozzávalók

A tésztához

  • 40 deka liszt
  • 15 deka cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 deka vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál kakaópor

A töltelékhez

  • 75 deka túró
  • 20 deka cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 mokkáskanál
  • 0.5 darab citrom leve és héja (elhagyható)
  • 4 darab tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

Jól keverd el a tészta száraz hozzávalóit, majd mehet hozzá a vaj és a tojás is, és ha ezzel megvagy, oszd két részre, és befóliázva tedd dermedni a fagyasztóba a tésztát. 

Közben állítsd össze a túrós réteget: verd fel a tojások fehérjét, és egy külön tálban dolgozz el minden egyéb összetevőt egymással, ha a fehérjéből kemény hab lett, forgasd át a túróval.

A megdermedt tészta egyik felét reszeld egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljába. Ezek után mehet rá a túrós réteg, amire végül a tészta másik felét reszeld. 170-180 fokon 30-35 perc alatt készül el, és hidegen szeletelhető a legkönnyebben. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek