Érdemes is belőle minél gyakrabban készítened valamit, a kapor ugyanis a C-vitamin mellett tartamaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és nagy mennyiségű rostot is. Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték fűszerként is, a magját pedig az emésztés feltubózására rágcsálták.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 csokor felaprított kapor
- 4 deci tejszín
- 0.5 deci fehérbor
- 1 nagy evőkanál puha vaj
- ízlés szerint só, bors, szerecsendió
- 0.5 citrom leve
- 1 mokkáskanál cukor
Elkészítés:
Hevítsd fel a vajad, dobd rá a felaprított kaprot, majd a citrom kivételével az összes többi hozzávalót is add hozzá. Hagyd néhány percig főni, és ha már elég sűrű, le is zárhatod a lángot. (Ha sűrűbben szeretnéd, egy csapott evőkanál víz és étkezési keményítő keverékét add hozzá.)
Ha elkészült, pár csepp citromlével dobhatod fel. A húsok, halak mellett gombás ételekhez, tésztán, és akár juhtúrós, spenótos töltött palacsinta mellett is finom.
Nagymamaváltozatban tejfölös alappal és egy kicsit több cukorral készítsd.