Noha a mogyoróvaj elég kalóriadús, glikémiás indexe nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy elég pár darab ezekből a golyókból, és órákig nem leszel éhes. Ráadásul magas a fehérjetartalma, kevés benne a szénhidrát, és egészséges zsírokat tartalmaz, így mértékkel még akár a fogyásban is segíthet, főleg, ha egy-egy cukros péksüteményt helyettesítesz az ilyen klassz, házi készítésű falatokkal.
Hozzávalók
- 4 evőkanál mogyoróvaj
- 4 evőkanál agávészirup
- 3 evőkanál aszalt vörös áfonya
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál citromlé
- 4 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál tejpor
- 4 evőkanál puffasztott rizs
Elkészítés:
Dolgozd el egymással a mogyoróvajat az agávésziruppal és a citromlével, majd keverd el egymással a száraz hozzávalókat, és forgasd össze a két keveréket. Darált magvak, olvasztott diabetikus csoki és akár másféle aszalványok is mehetnek a keverékbe. Ha a sok extrától túl száraznak találnád, egy kevés olvasztott kókuszolajjal keverd el – a hűtőben szépen összeállnak majd tőle a kis golyók.
Nedves kézzel formázz belőle golyókat, amiket, ha szeretnél, a végén kakaóporban, pirított mandulában, szezámmagban vagy fahéjas zabpehelyben is megforgathatsz. Adj neki néhány órát a hűtőben, és már ehetitek is. Viszonylag sokáig eláll, így akár utazásokra is tökéletes.