Ez legyen nálad, ha egészségeset nassolnál: mogyoróvajas falatkák vörös áfonyával

Van az úgy, hogy nincs idő főzni, sőt, néha még arra sem, hogy az ember megálljon enni valahol. Az ilyen napokon jönnek jól a rossz döntéseket megelőző házi energiaszeletek vagy ezek a tartalmas, mogyoróvajas falatkák. Nagyon jól illik hozzá az aszalt vörös áfonya, ami a krémes, kissé sós falatok mellé savanykás ízével hoz harmóniát.

Noha a mogyoróvaj elég kalóriadús, glikémiás indexe nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy elég pár darab ezekből a golyókból, és órákig nem leszel éhes. Ráadásul magas a fehérjetartalma, kevés benne a szénhidrát, és egészséges zsírokat tartalmaz, így mértékkel még akár a fogyásban is segíthet, főleg, ha egy-egy cukros péksüteményt helyettesítesz az ilyen klassz, házi készítésű falatokkal. 

Kakaóporban is megforgathatod.
Kakaóporban is megforgathatod.Sergey Ovchinnikov

Hozzávalók

  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 4 evőkanál agávészirup
  • 3 evőkanál aszalt vörös áfonya
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál citromlé
  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál tejpor
  • 4 evőkanál puffasztott rizs
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el egymással a mogyoróvajat az agávésziruppal és a citromlével, majd keverd el egymással a száraz hozzávalókat, és forgasd össze a két keveréket. Darált magvak, olvasztott diabetikus csoki és akár másféle aszalványok is mehetnek a keverékbe. Ha a sok extrától túl száraznak találnád, egy kevés olvasztott kókuszolajjal keverd el – a hűtőben szépen összeállnak majd tőle a kis golyók.

Nedves kézzel formázz belőle golyókat, amiket, ha szeretnél, a végén kakaóporban, pirított mandulában, szezámmagban vagy fahéjas zabpehelyben is megforgathatsz. Adj neki néhány órát a hűtőben, és már ehetitek is. Viszonylag sokáig eláll, így akár utazásokra is tökéletes. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek