A libanoni konyha fogásaiban legtöbbször a zöldségekre, a fűszerekre és a friss hozzávalókra koncentrál, legnépszerűbb hozzávalóik közé tartozik az olívaolaj, a citrom és a fokhagyma is. Mindennapi étkezéseik fontos elemei a friss halak, a tenger gyümölcsei, a friss gyümölcsök és a zöldségek, húsok közül pedig leginkább baromfi, bárány vagy kecske kerül az asztalokra. Desszertként kedvelt a baklava, ahogy a croissant-t is, amit a több évtizedes francia megszállásnak köszönhetnek a helyiek.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 nagyobb darab tortillalap
- 2 kisebb szelet csirkemell
- 1 kisebb pohár görög joghurt
- 0.5 biocitrom leve és héja
- 1 darab összetört fokhagymafej
- ízlés szerint fekete bors, fehér bors, szegfűbors, fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg
- 0.5 csokor apróra vágott petrezselyem
- 1 nagyobb darab felkockázott (hámozott) paradicsom
- 1 kisebb marék pirított fenyőmag
- 2 marék salátalevél
- 1 teáskanál fehérborecet
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál majonéz
Elkészítés:
A joghurthoz add a citromlevet, a citrom héját, fokhagymát, a mézet és a fűszerekből egy-egy késhegynyit, sózd és borsozd. Ezek után a keverék háromnegyedében pihentesd a húsokat – akár egész éjszakán át.
Keverd el a paradicsomkockákat a fehérborecettel, sózd és bosozd, majd mehet hozzá a petrezselyem is. Amikor az előkészületekkel megvagy, süsd ki kevés olajon a húst és szeleteld fel, majd kezdd el megtölteni a száraz serpenyőben kissé felmelegített tortillalapokat.
A megmaradt, fűszeres joghurthoz adj egy kanál majonézt, majd ezzel kend meg először az alapot. Erre jöhetnek a zöldségek, a fenyőmag és a hús. Hajtsd be a wrapok két szélét, tekerd fel, és alufóliába csomagolva akár magaddal is viheted őket – néhány órát simán kibírnak a csomagolásban.