A nyársakra felhúzott húsfélék és zöldségek szinte minden ország konyhájában megtalálhatók. A kebab arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel, ami főleg darált birka- vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon kebab alatt értenek, ám mostanában az Iskender-kebab alapján készülő „döner kebab”-ot is ezen a néven emlegetjük, sőt, akár a krími tatár eredtű saslikot, vagy magyar testvérét, a rablóhúst is is hívhatánk kebabnak. Vagy a kebabot rablóhúsnak.
Ennek egyik változata készült el most nálunk, ami egy klassz tavaszi napon a szabadban, borús téli estéken pedig egy egyszerű elektromos grillen, a konyhában is elkészülhet.
Hozzávalók 2 személyre
- 40 deka csirkecombfilé
- ízlés szerint gyömbér, kardamom, római kömény, só és bors
- 1 nagyobb darab kaliforniai paprika
- 2 darab lila hagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb csésze szójaszósz
- 3 evőkanál barna cukor
- 0.5 darab citrom leve
Elkészítés:
Aprítsd fel a zöldségeket és a húst, és szúrd fel nyársakra. A szójaszószt sűrítsd be egy serpenyőben úgy, hogy összefőzöd a cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Néhány perc után adj hozzá 2 evőkanál olajat, és ezzel kend be a zöldséges nyársakat, majd néhány perc alatt kontaktrillben, a szabadban vagy egy kis olajon süsd készre a falatokat. Ananászos-sáfrányos barna rizzsel vagy friss zöldségekből készült salátával tálald!