5 dolog, amit a magabiztos emberek nem csinálnak

Úgy érzed, rád férne egy alapos önbizalom-turbózás? Nick Wignall pszichiáter, terapeuta elmondja, milyen szokásokkal hagyj fel, hogy magabiztosabbnak érezd magad.

A kevés önbizalommal rendelkező emberek leginkább amiatt szoktak aggódni, hogy hogyan legyenek magabiztosabbak – magyarázza a szerző a Medium Personal Growth hasábjain. A folyamatos szorongás pedig csak még jobban lerombolja az önmagukba vetett hitet. Wignall szerint érdemes inkább arra koncentrálni, hogy felhagyjunk az olyan szokásokkal, amelyek ezt az aggódást táplálják. Melyek ezek?

#1 Kényszeresen vágysz a megerősítésre

Amikor félsz valamitől vagy aggódsz valami miatt, ösztönösen próbálod magad megnyugtatni, elhitetni, hogy minden rendben van. Ilyen az, amikor például a gyereked iskolai kirándulásra megy, és te folyamatosan aggódó üzenetekkel és kérdésekkel bombázod. Amikor úgy érzed, a párod mérges rád valamiért, és megállás nélkül faggatod, vajon mi rosszat tettél. Amikor aggódsz a másnapi állásinterjú miatt, és pánikolva hívod az ismerőseidet, hogy adjanak tanácsot. Ez azonban csak átmenetileg tud megnyugtatni, a probléma nem tűnik el, sőt később még erősebben tér vissza az aggódás.

A folytonos megerősítési kényszerrel azt hiteted el az agyaddal, hogy az aggódás veszélyes, és ha nem szűnik meg, valami rossz fog történni. Ezért az agyad ösztönösen irtózni kezd az aggódástól, és megpróbálja mindenáron kiküszöbölni. Amikor mégsem sikerül, és újra jelentkezik a kínzó érzés, még erősebben gyötör, és végleg lerombolja az önbizalmadat. Mi a megoldás? Tudatosítsd magadban, hogy az aggódás természetes dolog, és – habár félelmetes – le tudod győzni. Nem fog összedőlni a világ, ha egy kicsit is aggódsz valami miatt. Nincs szükséged mások megerősítésére, és nem kell görcsösen elűznöd a félelmeidet. Mindenki aggódik, izgul olykor-olykor. A magabiztos emberek nem pánikolnak ilyenkor, hanem tudják, hogy a félelmeik nem árthatnak nekik.

A magabiztosság is és a hiánya is messziről látszik
A magabiztosság is és a hiánya is messziről látszikMorsa Images / Getty Images Hungary

#2 A múlt hibáin rágódsz

Sokan képtelenek túltenni magukat a múltbeli hibákon, és folyton azon rágódnak, vajon mit lehetett volna másképp csinálni. Újra és újra lefutják ugyanazokat a köröket, fokozatosan rombolva saját önbizalmukat. A múlton való rágódás semmit sem segít – ellenben azt eredményezi, hogy állandóan felemlegeted magadnak a hibáidat, tévedéseidet, és egyre negatívabb színben tűnsz fel magad előtt. Még rosszabb, hogy egy idő után kényszerré válik ez a rágódás, rövid távon ugyanis jó érzésnek tűnik, hogy bölcsebbnek gondolod magad a múltbeli énednél. Valójában azonban csak még jobban rombolod a saját önképedet.

A múltat nem lehet megváltoztatni, ezért felesleges állandóan azon töprengeni, mit is csinálhattál volna másképp. Mindenki hibázik – el kell fogadnod, hogy olykor rossz döntéseket hozol, vagy egyszerűen a véletlen szeszélyéből nem sikerül valami úgy, ahogy szeretted volna. A múlton való kérődzés helyett koncentrálj inkább a jövőre: hogyan tudsz fejlődni, miként lehetsz bölcsebb a következő döntési helyzetben, mint voltál az előzőben. Ne hátrafelé, hanem előre tekints.

#3 Túl sokat vársz magadtól

Alapvető tévedés, hogy a tökéletességre törekvés elhozza a tökéletességet. Nem attól lesznek jobb jegyeid, léptetnek elő hamarabb vagy leszel egészségesebb, ha kíméletlenül gyötröd magad, és mindig csakis a legeslegjobbat várod el magadtól. Az önbizalomhiány gyakori oka, hogy az ember túl magasra teszi a lécet, és ezért természetesen képtelen azt átugrani. Ilyenkor úgy érzed, kevesebbet érsz, mint kéne, ezért még magasabbra teszed az elvárásokat, és még jobban kínzod magad a tökéletesség érdekében.

Fontos megértened, hogy tökéletesség nem létezik. A legsikeresebb emberek gyakran azért jutnak a csúcsra, mert bár az odavezető úton rengeteget hibáznak, ezt nem végzetes dologként, hanem legyőzendő akadályként fogják fel, amiből tanulhatnak. Ahhoz, hogy magabiztos legyél, el kell fogadnod a hibáidat és a tévedéseidet is. Nem kell mindig száz százalékot nyújtanod, a lényeg, hogy tudd, mit várhatsz magadtól, és igyekezz fejlődni, jobbá válni.

#4 Olyan dolgokon aggódsz, amelyek felett nincs hatalmad

A hibákon való rágódás és a megerősítési kényszer mellett a legkárosabb dolog, ha folyamatosan attól rettegsz, mi fog történni. Vajon tényleg kirúg a főnököd, ha felfedezi a hibádat? A bulin ki fognak röhögni a hátad mögött az ismerőseid? A lábfájásod vajon a rák előjele? Ösztönszinten azt hiszed, minél többet aggódsz a lehetséges rossz dolgok miatt, annál jobban felkészülsz rájuk, és ezzel hamis biztonságérzetbe ringatod magad. Az irracionális félelmek így hamar állandóvá válnak, semmi másra nem tudsz gondolni, és folytonos szorongás alakul ki.

El kell fogadnod, hogy rengeteg dolog van az életben, amelyek felett nincs hatalmad. Mindenkivel történnek rossz dolgok – akkor is, ha nem várják őket. Ahelyett, hogy ezeken a dolgokon aggódnál, inkább fordítsd a figyelmed azok felé, amelyeket ténylegesen befolyásolni tudsz, és vedd a kezedbe az irányítást.

Fogadd el, hogy vannak dolgok, amik felett nincs hatalmad
Fogadd el, hogy vannak dolgok, amik felett nincs hatalmadLuis Alvarez / Getty Images Hungary

#5 Hagyod, hogy az érzelmeid vezessenek

A magabiztos emberek figyelembe veszik, mi az, ami valóban hasznos, és nem hagyják, hogy pusztán a saját érzéseik vezessék őket, amikor döntést hoznak. Amikor választani kell, hogy ágyban maradj vagy a sötét, hajnali hidegben kimenj futni, az érzéseid határozottan az első lehetőségre voksolnak. Racionálisan viszont a második opció a nyerő – hiszen a kényelmetlenség, ami a hajnali kimozdulással jár, hosszú távon jócskán megtérül.

Sokan a könnyű utat választják, és csupán a pillanatnyi érzéseikre hagyatkoznak ahelyett, hogy jobban belegondolnának a dolgokba, és felállítanának egy fontossági sorrendet. Ne hagyd, hogy az érzelmeid becsapjanak, mindig nézz a felszín alá. Az érzelmek segítenek felmérni egy helyzetet, de nem alkalmasak arra, hogy pusztán a segítségükkel hozz fontos döntéseket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra