A fehér rizs és úgy általában mindenféle gyorsan felszívódó köret barna rizzsel való felcserélése a fogyásban is segíthet. Mivel a barna rizsben jóval több növényi rost található, sokkal jobban és hosszabb ideig csillapítja éhségünket, így kevesebb is elég belőle. Most az olasz arancini egyik egyszerűbb változatát készítettük el vele, amit golyókra formázva panírozhatsz, de zsemlemorzsába forgatva, nagyobb lepényekké formázva is kisüthetsz.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 bögre barna rizs
- 2.5 bögre alaplé
- 1 bögre főtt fehérrépa, sárgarépa és borsó (összesen, apróra vágva)
- 1 bögre reszelt cheddar
- a sütéshez zsemlemorzsa és olaj
- 1 darab tojás
- 1 kisebb adag paradicsompüré (kb. 3 evőkanál)
- ízlés szerint só, bors
- 2 szál apróra vágott újhagyma
- oregánó
Elkészítés:
Puhítsd a barna rizst az alaplében 45 percen át, majd ha elkészült, keverd el benne a paradicsompürét és a felaprított zöldségeket is. Amikor kihűlt, mehet hozzá a tojás, a sajt és az oregánó is (és ha szükséges, egy kevés zsemlemorzsa).
Ha ezzel megvagy, formázz belőle kis lepényeket, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és süsd ki mindet bő, forró olajban 2-2 perc alatt. Ha egy kicsit több időd van, hagyományos panírt is adhatsz neki, és füstölt sajttal megtöltött golyókként is tálalhatod a rizsfasírtokat.