Ez alkalommal néhány olyan különleges levest gyűjtöttünk össze, amik között van olyan, amit a magyaros ízvilág kedvelői fognak szeretni, de olyan is, amit az édesszájúaknak ajánlunk. A jó kis savanykás csorbát pedig mindenkinek, aki percek alatt, egyszerűen szeretne összedobni egy izgalmas gombóclevest.
Egy igazi retró fogás a savanyú krumplileves, ami néhány karika kolbásszal és egy benne főtt tojással az igazi. Ízesítsd a kedved szerint kevés vagy egy kicsit több ecettel, és süss mellé egy édes, túróval töltött zsömlét, ha egy könnyű, nagymama konyháját idéző ebédet szeretnél.
A csorba nálunk viszonylag ritkán főzött leves, pedig ez a savanykás finomság az erdélyi és a román konyha alapját képezi. Létezik belőle halgombócos, gombás, karfiolos, babos, vargányás, csalános és még pacalos is. Mi most könnyű, pulykával készült húsgolyóval főztük meg.
Hiba lenne a lencsefogyasztásunkat kizárólag január első napjára korlátozni, mert rengeteg finomság készülhet belőle a vegetáriánus húspogácsától egészen eddig a finom levesig, amit mi csípős kolbásszal és jó hideg tejföllel dobtunk fel.
Ha édesszájú vagy, és szeretnéd a nyarat megidézni akár a tél közepén is, próbáld ki ezt az egyszerű eperlevest, amihez mandulás túrógombócokat készítettünk, így akár egy elegáns menüsor elején is felszolgálhatod.
Ez a szerecsendiós karfiolkrémleves tökéletes, ha szereted a karfiolt, és végre egy laktató fogásban is kipróbálnád. A magvak és a füstölt hal tökéletes kiegészítői ennek a viszonylag egyszerűen elkészíthető levesnek.
Egy igazán tartalmas levest is hoztunk macsóknak és hedonistáknak, és persze mindazoknak, akiknek egy rakás maradék sajtdarabka árválkodik a hűtőjében. Sajt, barna sör és zeller – naná, hogy finom lesz!
Ha szereted a zellert, próbáld ki ezt a forró levest is, jéghideg reszelt almával és fűszeres-paprikás dióval. Ezekkel a feltételekkel sokkal gazdagabb, laktatóbb és egészségesebb, mintha csak magában kanalaznád.