Az újévi „egészségesebben eszem” fogadalmakat akkor a legnehezebb betartani, ha nincs az embernek éppen ötlete semmire, ami zöldséges, rostos, nem túl zsíros, nem túl kalóriadús, de mégis finom. Ilyenkor jön a répa, haladó életmódváltóknál hummusszal, de talán azt sem lehetetlen megunni. Ezért hoztunk egy izgalmas, meleg és fűszeres fogást, ami rendes ételnek tűnik majd a saláták, zellerszárak és smoothie-k között.
Hozzávalók 2 személyre
- 50 deka összevágott barna csiperke
- 4 szál összevágott fehérrépa
- 70 deka édesburgonya
- 2 evőkanál Whorcester-szósz
- 1 deci barna sör
- 1 nagyobb darab aprított vöröshagyma
- 6 darab felaprított fokhagymagerezd
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál barna cukor
- só és bors ízlés szerint
- 1 deci tej
- 2 deci zöldségalaplé
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 bögre zöldborsó
- 1 fél mokkáskanál rozmaring
Elkészítés:
Tedd fel főni az édesburgonyákat egy adag sós vízben.
Fonnyaszd meg a hagymákat 1 evőkanál vaj és a 2 evőkanál olaj keverékén, majd add hozzá a gombát, zöldborsót és a fehérrépát. Néhány perc után öntsd fel az alaplével és a barna sörrel, majd add hozzá a barna cukrot és a rozmaringot is. Adj a keveréknek negyedórát fedő nélkül, majd egy evőkanálnyit kanalazz ki belőle, keverd el a keményítővel, és ezzel sűrítsd be egy kicsit. Sózd és borsozd, ha szükséges, majd tedd félre.
Még melegen pürésítsd az édesburgonyákat, sózd és borsozd, majd keverd el egy evőkanál vajjal és egy deci tejjel, és kanalazd a ragu tetejére. Tedd sütőbe, és pirítsd meg a tetejét úgy 15-20 perc alatt. Tálaláskor pirospaprikával, reszelt parmezánnal és friss snidlinggel is megszórhatod.