Ha gyerekek nem esznek belőle, ezt a fogást egy kis karácsonyról maradt mandula- vagy tojáslikőrrel is feldobhatod. Tökéletes akkor is, ha nehéz főétellel készültél – ez a leves egyáltalán nem járul hozzá a délutáni szundikáláshoz. Feltéve, ha nem csúszik le mellé néhány vödör csülkös pacalka meg vagy három krémes.
Hozzávalók 3 személyre
A leveshez
- 60 deka (fagyasztott) eper
- 2 deci tej
- 2 deci tejszín
- 1 biocitrom leve
- 1 mokkáskanál só
- 5 evőkanál porcukor
- 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
A gombócokhoz
- 20 deka tehéntúró
- 1 csésze tisztított, szeletelt mandula (a tálaláshoz)
- 0.5 bögre mandulaliszt
- 1 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál mandulaaroma
- 1 biocitrom héja
Elkészítés:
Tedd fel egy bögre vízzel a gyümölcsöket főni, és közben add hozzá a cukrot, a sót és a citromlevet is. Úgy 10 perc után pürésítsd botmixerrel, majd add hozzá a tejet, és tejszínnel elkevert keményítővel sűrítsd be.
A hideg gombóc hozzávalóit keverd el aprítógépben, és formázz belőle kis gombócokat a levesbe, majd forgasd meg őket a pirított mandulában. Tálald a meleg levest a hideg gombócokkal, és ha maradt a mandulaszeletekből, azt is szórd az adagok tetejére.