Meleg eperleves mandulás túrógombóccal – de jó, hogy már januárban is készíthetünk gyümölcsleveseket!

Egy olyan levest hoztunk, amit fagyasztott gyümölcsből is elkészíthetsz, és egyszerűen megidézheted a nyarat mondjuk egy januári ebéd első fogásában. Ha mellé néhány mandulaszelettel készült, hideg túrógombócot is adsz, még akár egy elegáns ebéd vagy vacsora indítója is lehet.

Ha gyerekek nem esznek belőle, ezt a fogást egy kis karácsonyról maradt mandula- vagy tojáslikőrrel is feldobhatod. Tökéletes akkor is, ha nehéz főétellel készültél – ez a leves egyáltalán nem járul hozzá a délutáni szundikáláshoz. Feltéve, ha nem csúszik le mellé néhány vödör csülkös pacalka meg vagy három krémes.

Télen, melegen is finom.
Télen, melegen is finom.Alleko

Hozzávalók 3 személyre

A leveshez

  • 60 deka (fagyasztott) eper
  • 2 deci tej
  • 2 deci tejszín
  • 1 biocitrom leve
  • 1 mokkáskanál
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő

A gombócokhoz

  • 20 deka tehéntúró
  • 1 csésze tisztított, szeletelt mandula (a tálaláshoz)
  • 0.5 bögre mandulaliszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • 1 biocitrom héja
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel egy bögre vízzel a gyümölcsöket főni, és közben add hozzá a cukrot, a sót és a citromlevet is. Úgy 10 perc után pürésítsd botmixerrel, majd add hozzá a tejet, és tejszínnel elkevert keményítővel sűrítsd be. 

A hideg gombóc hozzávalóit keverd el aprítógépben, és formázz belőle kis gombócokat a levesbe, majd forgasd meg őket a pirított mandulában. Tálald a meleg levest a hideg gombócokkal, és ha maradt a mandulaszeletekből, azt is szórd az adagok tetejére. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek