A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ami miatt valamivel alacsonyabb lesz a rosttartalma. Így viszont nem puffaszt, és hamarabb elkészülnek a belőle főzött ételek. Szuper növényi fehérjeforrás, ami úgy 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, és káliumban is gazdag. Próbáld ki ebben a csípős, kolbászos levesben, jó sok édeskés fehérrépával, köménnyel és egy adag friss kenyérrel.
Hozzávalók 4 személyre
- 30 deka vörös lencse
- 15 deka felkarikázott csípős kolbász
- 3 darab felkarikázott fehérrépa vagy pasztinák
- ízlés szerint só, őrölt kömény és friss őrölt bors
- 4 darab felaprított fokhagymagerezd
- 1 nagyobb fej felkockázott vöröshagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 adag tejföl és petrezselyem a tálaláshoz
- 1 doboz felkockázott, darabos paradicsomkonzerv
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
Süsd meg a kolbászkarikákat, tedd félre őket, majd a visszamaradt zsiradékhoz add a vajat. Ezen puhítsd a hagymákat és a fehérrépát úgy 5 percen át, majd mehet hozzá a paradicsom, a paprikapor, barna cukor, őrölt kömény, só és bors. Egy-két perc után ebbe öntsd az alaplevet, és tedd hozzá a lencsét is. Hagyd puhulni kis lángon fél órán át, majd ha elkészült, a kolbászkarikákkal, friss petrezselyemmel és jó hideg, friss tejföllel a tetején tálald.