Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek

Ha valami szuper egészséges, lassú felszívódású finomságra vágysz, dobj össze egy adag édes zabsütit, amiből egy adagot akár le is fagyaszthatsz. Ha cukormentes fehér csokival készíted, biztos, hogy nem ugráltatja majd a vércukorszinted, a benne sült kesudió pedig tökéletes vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás.

Íme, az univerzális édesség, amiből ha nagyobb darabokat készítesz, akár reggelire is kínálhatod, közepes méretben szuper utazáskor, kicsiben pedig tökéletes bulifalatka lesz belőle. És ez még nem minden: télen a forró csoki mellett indokolt, nyáron pedig menő fagyiszendvics készülhet belőle egy gombóc vaníliafagyival. Az egészséges, zabos édességet a sós kesudió és az édeskés csokidarabok teszik izgalmassá. Nálunk vegán változatban készült, és így is nagyon finom lett – ehhez csak a csokiból kellett beszerezni a vegán változatot. 

Fagyiszendvicsként is finom.
Fagyiszendvicsként is finom.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy bögre apró szemű zabpehely
  • 1 bögre forró víz
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • 0.5 bögre cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál sütőpor (elhagyható)
  • 1 kisebb csésze durvára vágott kesudió
  • 1 kisebb csésze durvára vágott fehér csokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a kókuszolajat a vízben, majd jól keverd el a száraz összetevőkkel, a csokit és a diót kivéve. Ha összedolgoztad, és a keverék kihűlt, mehet bele a kesudió és a fehér csoki is. Ezek után formázz belőle tetszés szerinti méretű pogácsákat, és süsd készre őket 180 fokon, 30 perc alatt. 

Mégis mire jó a fehércsokoládé?
Mégis mire jó a fehércsokoládé?

A csoki szépít, boldogít, fiatalít. Egészen addig, amíg kakaó is van benne. Ha ezt kihagyjuk, akkor fehércsokinak nevezzük, bár nem is igazi csoki. Finom ettől még lehet, ha szívvédő már nem is.

Tovább »

Még több recept

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Így készül a nagymama reszelt túrósa

A kakaós reszelt tészta és a vastag túrós réteg elvitathatatlanul nyerő kombó.

február20., 09:24

Melegszenya-előkelőség: rózsaborsos melegszendvics camembert sajttal, fügével és mézzel

Ha már unod a megszokott melegszendvicseket, ezzel jaszkarizz a család és a vendégek előtt! A camembert – ahogy átalában a többi sajtféle is – tök jól bírja a gyümölcsöket és akár a mézet is.

február23., 11:20

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Triplacsokis cupcake-ek Nutella-krémmel – ezt süsd meg, ha biztosra akarsz menni!

Aki a sütit szereti, az a csokit is biztosan szereti, ezért jó ötlet triplacsokis sütikkel lekenyerezni, megvesztegetni és örökre magunkhoz láncolni a családot és a vendégeket. Ennél a sütinél biztosan nem jön elő, hogy én nem szeretem a zselatint/málnát/túrót, vagy az élesztős dolgokat, a Nutella segít abban, hogy az egész tuti siker legyen.

február22., 10:40

Készíts otthon csirkenuggetset, így biztosan tudni fogod, mi került bele!

A csirkefalatkák nagyon finom, bár sokak szerint kissé misztikus alapanyag-elnyelők, mint mondjuk a virsli, a párizsi vagy a hortobágyi palacsinta. De nem ezek a házi változatok, amiket sokkal könnyebben összedobsz majd, mint gondolnád!

február21., 10:40

Mustra