A szilveszteri virslifogyasztás szokása feltehetően Németországból ered. Nem csoda, hogy könnyen meghonosodott, hiszen a virsli egyrészt könnyen és gyorsan elkészíthető (még főzni sem kell), másrészt illeszkedik abba a magyar hagyományba, hogy újév napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni.
Hozzávalók 12 darabhoz
- 3 nagy evőkanál olívaolaj
- 3 tojás
- 1 nagy bögre búzaliszt (2,5 decis)
- 2 darab virsli
- 2 teáskanál cukor
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 2 mokkáskanál só
- 1 zacskó sütőpor
- 0.5 deci tej
Elkészítés:
Az egésszel annyi a dolgod, hogy először is eldöntsd, hogy apró virslikockákat látnál szívesebben ebben a muffinban, vagy mindegyik közepébe nyomsz sütés előtt egy-egy egész csíkocskát.
Ez alapján vagdosd össze 2-3 centis darabokra vagy minikockákra a virsliket. A muffintészta mindig pofnegyszerűen összeállítható: keverd el egymással és a fűszerekkel a folyékony alapanyagokat, majd a szárazakat, és dolgozd össze a két keveréket. El is készültél a nehezével. Kanalazd muffinpapírokba vagy formákba, és süsd készre 180 fokon, méretüktől függően 25-40 perc alatt. 12 nagyobb darab lesz belőle.
Ezt a sós muffinalapreceptet tetszés szerint varálhatod: legközelebb baconnel, kolbásszal, olasz fűszerekkel vagy puhára sült fokhagymagerezdekkel is készítheted.