Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye. Olyan, nem túl nehéz, nem túl vajas süti ez, ami ha nem fogy el azonnal, másnap a reggelizőasztalon is elfér. Egy kis gyümölccsel is feldobhatod a sajtkrémes réteget, de ha épp nincs otthon egy pár kocka savanykás fajta, akkor ki is hagyhatod őket. A méz, a joghurt, a ropogós kekszek megoldják, hogy sikered legyen vele.
Hozzávalók 8 szelethez
- 14 darab mézeskalács, aprítógépben összetörve (a morzsa legalább 2 bögrényi legyen)
- 40 deka natúr sajtkrém
- 6 deka vaj
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál porcukor
- 8 evőkanál levendulavirágokkal ízesített méz (hagyományos mézet is használhatsz)
- 1 zacskó zselatin (fél liter folyadékhoz elegendő)
- 1 bögre szőlő (elhagyható)
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Törd össze a mézeskalácsokat egy aprítógépben úgy, hogy nagyjából 2-3 bögrényi legyen belőle. Keverd hozzá az olvasztott vajat, majd mehet a sütőbe 10 percre, utána pedig tedd félre hűlni. Közben készítsd el a krémet a sajtkrémből, a görög joghurtból, a két kanál mézből, cukorból és 1 csapott mokkáskanálnyi sóból. Keverj hozzá hidegen oldódó zselatint – nálam éppen egyzacskónyi kellett a keverékhez.
Kanalazd a krémet a mézes réteg tetejére, és ha van otthon szőlő, abból is dobhatsz bele néhány szemet. Tálald szeletenként egy-egy evőkanál levendulavirággal ízesített mézzel nyakon öntve. (Nagyjából egy hét alatt veszi át a virágok aromáját a méz, amit aztán teában, melange-ok ízesítőjeként és pirított, vajas kalácson is elfogyaszthatsz.)