A sütemény alapját a hagyomány szerint a család együtt készíti el az ünnepek előtt, és mindenki kever rajta egyet, miközben kíván valamit. Ezek után kerül a sütőbe, majd hűvös helyen tárolják karácsonyig. Ekkor egy gőzölés után kerül az asztalra, természetesen a vacsora után. Tálaláskor brandyvel ízesített vaj vagy vaníliaöntet kerül rá.
Hozzávalók 4 személyre
- 10 deka finomliszt
- 10 deka zsemlemorzsa
- 12 deka puha vaj
- 80 gramm kristálycukor
- 60 gramm barna nádcukor
- 1 mokkáskanál só
- 35 deka összevágott aszaltgyümölcs-keverék
- 12 deka apróra vágott kandírozott narancshéj
- 2 darab tojás
- 1 tesákanál mézeskalácsfűszer-keverék
- 4 evőkanál brandy
- 1 nagy evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 teáskanál narancslé
- 1 teáskanál citromlé
- 10 deka apróra vágott mandulaforgács
- 1 darab alma lereszelve
Elkészítés:
Ezzel a desszerttel semmi más dolgod nincs, csak alaposan összekeverni a hozzávalókat. Öntsd bele egy alaposan kivajazott, nagyobb kuglófformába, állítsd egy vízzel teli tepsibe. Told előmelegített sütőbe, és gőzöld 130 fokon négy órán keresztül. (Ha szükséges, pótold közben a vizet.) Amikor kihűlt, fordítsd ki a formából.