Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding!

A csodálatos angol gasztronómia sokszor bizonyított már: reggelire véres hurka és bab, ebédre sült krumpli és hal ecettel, vacsorára meg mondjuk valami jó kis belsőség… Na jó, talán nem ezek a gyöngyszemei, de a nekünk legfurább fogásokat azért képes ellensúlyozni néhány másik. Ilyen ez a karácsonyi puding, ami persze, hogy nem punding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

A sütemény alapját a hagyomány szerint a család együtt készíti el az ünnepek előtt, és mindenki kever rajta egyet, miközben kíván valamit. Ezek után kerül a sütőbe, majd hűvös helyen tárolják karácsonyig. Ekkor egy gőzölés után kerül az asztalra, természetesen a vacsora után. Tálaláskor brandyvel ízesített vaj vagy vaníliaöntet kerül rá.

Az angol konyha egyik remeke
Az angol konyha egyik remekeDiana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 deka finomliszt
  • 10 deka zsemlemorzsa
  • 12 deka puha vaj
  • 80 gramm kristálycukor
  • 60 gramm barna nádcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 35 deka összevágott aszaltgyümölcs-keverék
  • 12 deka apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 2 darab tojás
  • 1 tesákanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 evőkanál brandy
  • 1 nagy evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 teáskanál narancslé
  • 1 teáskanál citromlé
  • 10 deka apróra vágott mandulaforgács
  • 1 darab alma lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Ezzel a desszerttel semmi más dolgod nincs, csak alaposan összekeverni a hozzávalókat. Öntsd bele egy alaposan kivajazott, nagyobb kuglófformába, állítsd egy vízzel teli tepsibe. Told előmelegített sütőbe, és gőzöld 130 fokon négy órán keresztül. (Ha szükséges, pótold közben a vizet.) Amikor kihűlt, fordítsd ki a formából.

kapcsolódó Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ebből a sertésszűzből most fekete ribizlis-mentás ragut készítettünk

Ha szereted a különleges ízkombinációkat, ez a remek, gyümölcsös ragu lehet a kedvenced. Nem kell a körettel sem bajlódnod, ez a fogás kalácsból készült vajas pirítós mellett is remek, és ha van otthon szarvasgombaolaj, abból is locsolj egy keveset a szeletekre.

augusztus4., 11:24

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Paella tenger gyümölcseiből – egy kis sáfránytól lesz igazán szép színe

Egy igazán klasszikus nyári fogás, aminek a tetejéről nem hiányozhat néhány szelet citrom és egy nagy csokor friss petrezselyem.

augusztus1., 12:52

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

A reggeli tojásrántotta még finomabb egy kis spenóttal és jó sok füstölt sajttal

Ha a rántotta ezúttal zöld színű, remélhetőleg a gyerekek is szívesebben megeszik majd, de úgy is fogalmazhattunk volna, hogy ha a spenót most tojással készül, talán nem veszik észre a trükköt.

július31., 11:24

Mustra