Sajnos a krémes, szaftos, tartalmas és puha fogásoknak legtöbbször ára van, amit valahol a egészség oltárán kell feláldoznunk. A vétkest legtöbbször úgy hívják, hogy vaj, esetünkben pedig a titok része a túró, és a csak éppen annyi sütés, amennyi kell. Cserébe a pogi nem lesz száraz morzsagalacsin, sem bolti, papírszerű izé, vagy levegőből valahogy összeállt, egy óra múlva már száraz asztaldísz. Helyette nagyon könnyű, puha és sűrű vajas-túrós falatkákat sütsz majd. Mondanám, hogy eláll, de úgysem marad belőle.
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 csomag túró (25 deka)
- 1 púpozott bögre liszt (a hagyományos, 2 és fél decis)
- 1 kocka puha vaj (10 deka)
- 1 teáskanál só
- 1 csapott evőkanál cukor
- 10 gramm élesztő (friss)
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 0.5 deci tej
Persze hogy mindannyiunknak más a tökéletes pogácsa receptje, de abban talán megegyezhetünk, hogy a igazi pogácsák könnyű, mégis sűrű, puha finomságok, amik nemcsak arra jók, hogy valami sörkorcsolya azért legyen, hanem annyira finomak, hogy akár mások is elkérik a receptjét. Ezért hoztuk most egy nagyon egyszerű és tényleg isteni receptet, amihez igyekeztünk az alapanyagokat is úgy összeválogatni, hogy ne kelljen semmit mérni, és mindenből úgy kerülhessenek bele az adagok, ahogy éppen a boltokban kapható.
Feldobhatod 2-3 evőkanál édeskés sült hagymával, baconkockákkal, esetleg füstöltpaprika-porral is, na és persze sajttal, olívával vagy tepertőkrémmel. Mutatjuk az alapreceptet!
Elkészítés:
Adj a friss élesztőhöz egy fél deci langyos tejet és a cukrot, majd tedd langyos helyre, amíg a tészta alapanyagit összekevered.
Keverd össze a túrót a puha vajjal és a sóval egy robotgéppel, majd mehet hozzá egy tojás és egy evőkanál tejföl is. Ezek után keverd el benne a lisztet és a fél deci tejben, cukorral felfuttatott élesztőt. Nagyon lágy tésztát kapsz, dolgozd össze jól, majd letakarva tedd langyos helyre legalább 40 percre. Nálam a langyos sütőbe kerül letakarva.
Ezek után alaposan kilisztezett deszkára borítsd, majd szaggasd ki, kend le tojással, és előmelegített, 190 fokos sütőben (pogácsák méretétől függően) süsd 20-35 percig.
Nálunk 35-40 darab kicsi pogácsa lett belőle, amelyek 20 percet voltak a 190 fokos sütőben. Amint megsült, azonnal vedd ki, és vedd le a tepsiről, mert másképp tovább sül az alja, azt pedig nem akarjuk.