Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

Ez a fogás azért elbír egy kis sós köretet is, de mivel olyan különleges és izgalmas, elég ha egy friss, fűszerpaprikás hasábburgonyával tálalod. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, készíts tejszínnel és fehér borssal pasztinákpürét és forró olajban ropogós zöldségchipseket mellé. Azzal és az édes, fehérboros szőlőszemekkel extra különleges fogás lesz egy egyszerű, frissen sült velővel töltött húsból is.

Sütőben és panírban is finom.
Sütőben és panírban is finom.Pekic

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz:

  • 50 deka karaj
  • 30 deka sertésvelő
  • ízlés szerint só, majoranna és bors
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva

A körethez

  • 40 deka mag nélküli fehérszólő
  • 1 kis csésze mazsola
  • 2 deci fehérbor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Hártyázd le a velőt, süsd meg a hagymával, egy kis sóval, majorannával és borssal egy kis olajon, majd töltsd a kiklopfolt hússzeletekbe. Tekerd fel a besózott húsokat, tűzd össze fokpiszkálóval és tedd egy zsírral kikent tepsibe. Süsd lefedve egy órán át úgy 180 fokon. Ekkor vedd le róla az alufóliát és adj neki még negyedórát. Dobhatsz mellé felkockázott gyökérzöldségeket is egy kis olajjal és sóval, így lesz egy-egy  pluszadag köreted. (Ha pedig úgy jobban tetszik, ki is ránthatod a megtöltött húsokat.)

Párold meg a forró vajban és borban a szőlőszemeket és a mazsolát a szegfűszeggel. Elég neki nagy lángon úgy 5-10 perc, aztán mehet a hús mellé. Izgalmas karácsonyi köret, ami a vörös húsok mellett is szuper.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek