Keverni és összedobni ezt a gesztenyés pulykát jóval egyszerűbb, mint megtölteni a hússzeleteket, és ha már unod a gesztenyével töltött változatot, akkor remek alternatíva lehet. A frissen sült, fűszeres hús mellett szuper egy kis édes gesztenyés szósz és egy különleges tócsni – akár még a desszert is kimaradhat egy ilyen tartalmas fogás után.
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz
- 80 deka pulykamellfilé
- 20 deka natúr gesztenyepüré
- 20 deka főtt gesztenye
- só és fehér bors ízlés szerint
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál konyak
- 2 deci tejszín
- vaj
- a pulyka előkészítéséhez olaj, paprika, fokhagymapor, só és bors
- 1 deci zöldségalaplé
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A tócsnihoz
- 60 deka reszelt alma
- 2 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 3 evőkanál liszt
- 1 kis kanál sütőpor
- 3 darab tojás
Elkészítés:
Vágd szeletekre a húst, tedd egy jénaiba, majd forgasd meg egy jó adag olajos, sós, borsos, fokhagymás és paprikás keverékben. Kanalazz rá néhány kocka vajat, majd mehet lefedve a sütőbe úgy 40-45 percre (a szeletek vastagságától függően).
A szószhoz tedd az alaplevet és a tejszínt egy tumixba a gesztenyepürével, sóval, egy kanál mézzel és fehér borssal, majd ha elkeveredett, kezdd el melegíteni. Ha már forró, vegyél ki belőle néhány kanállal, keverd el a keményítővel, és ezzel sűrítsd be a keveréket. Amikor már sűrű, mehet bele egy kanál konyak és a főtt gesztenyedarabok is. Ha szeretnéd gazdagabbra, tartalmasabbra ezt a köretet, egy nagy bögre főtt csicseriborsót is a szószhoz adhatsz, de ha van kedved, aszalt meggyel és pirított mandulával is feldobhatod.
A tócsnihoz csöpögtesd le a reszelt almát, keverd el a tojásokkal, sütőporral, cukorral és sóval és annyi liszttel, hogy könnyen formázható legyen. Süsd ki bő, forró olajban és már tálalhatod is. Ha karácsonyibb hangulatúra készítenéd, egy kis mézeskalács-fűszerkeverék is mehet hozzá.