Angliában boltokban, előre elkészítve is kapható, és még tölteléket is tudsz venni, üvegben. Pedig annyira egyszerű, hogy akár otthon, kezdőként is összedobhatod ezt a finomságot, ami ráadásul vszonylag sokáig eláll.
Extra édes, nagyon tartalmas desszert, úgyhogy könnyebb ételek, egyszerű levesek és grillezett hal után is kínálhatod. A legjobb benne, hogy simán variálhatod és elkészítheted a saját változatodban, saját kedvenc gyümölcseiddel és fűszereiddel. Ha tökéletesre fejlesztetted, akkor egy szép dobozban, a kézzel írt recepttel tökéletes és személyes gasztroajándék lehet belőle.
Hozzávalók 8 személyre
A töltelékhez
- 1 zöldalma apróra felkockázva
- 1 narancs megtisztítva, felkockázva (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
- 1 citrom leve (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
- ízlés szerint szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
- 10 deka mandula megtisztítva és feldarabolva
- 10 deka aszalt meggy
- 10 deka aszalt vörös áfonya
- 5 deka kandírozott gyömbér
- 10 deka barna cukor
- 10 deka mazsola
- 6 deka olvasztott vaj
- 1 deci konyak vagy brandy
- 1 csapott mokkáskanál só
A tésztához
- 70 deka liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 23-25 deka kemény vaj felkockázva
- 2 tojás sárgája
- 1 deci víz
- 3 evőkanál tej
- 1 evőkanál barna cukor
- a kenéshez tojás
Elkészítés:
Vágd apróra, majd keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. Tedd félre.
A tésztával sem lesz több dolgod: mérd ki a hozzávalóit, aztán adj a gépnek (vagy magadnak) néhány percet, hogy sima tésztává gyúrja.
Ekkor jönnek a kis hőálló, például szilikon muffinformák, esetleg két nagy muffintepsi. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd a formákba. Ekkor mehet bele úgy másfél evőkanálnyi a töltelékből, majd a tetejére is egy karika a tésztából, de bármilyen formára szaggathatod. Kend meg a tetejét tojással, és formálj bele késsel például egy kis csillagot. Villával zárd le a széleit.
Előmelegített 190 fokos sütőben 20-30 perc is elég neki. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral, már tálalhatod is.